сряда, 8 май 2024 г.

Калин Стоянов: Само три общини, засегнати от наводненията, са поискали финансова помощ

Снимка: БГНЕС

Днес депутатите изслушват министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по повод действията на председателстваната от него Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните две седмици.

Изслушването на министър Стоянов е по искане на депутати от „Възраждане“.

„С решение на 49-то НС от 9 юни 2023 г. за избиране на МС, правомощията на служебното правителство бяха прекратени. С това бяха прекратени и правомощията на Комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията“, обясни министър Стоянов.

„Единствено общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра са поискали финансова помощ до момента. Исканията са за аварийни ремонти на улични настилки, възстановяване на водопроводи, пътни участъци, подпорни стени и други. Исканията за финансирания може да постъпват в тримесечен срок. Най-ефективният начин за ограничаване на последствията от потенциални природни бедствия е обезпечаването на повече финансови ресурси за превантивни мерки“, информира още той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отправи въпрос към вътрешния министър: „Държавата трябва да реагира адекватно, затова е създадена тази Междуведомствена комисия. Това не е изключение през последната една година. Бяхме свидетели на наводнения в Южна Българи. Ще се радвам да ни уведомите дали са изплатени всички щети на засегнатите домакинства. Говореше се по време на служебното правителство, че се създават критерии за това всички населени места от Пловдив област да бъдат подпомогнати и възстановени. Към този момент липсва публична информация докъде е стигнало това възстановяване. Какви средства ще бъдат предвидени по бюджета на Междуведомствената комисия до края на тази година и на какъв етап е реализацията по всички проекти по възстановяване след бедствията?“

„В момента сме в процедура по сформиране на въпросната Междуведомствена комисия. В нея членове са съответно министри или зам.-министри от съответните министерства. Изпратили сме писма, чакаме отговор кой от съответното министерство ще бъде ангажиран да се включи в нея. Това обаче не възпрепятства процеса. Засегнатите общини вече подготвят документите, с които да кандидатстват за подпомагане. Направих среща още понеделник с кметовете на Монтана, Врачеш, Етрополе и Берковица, които изложиха конкретни проблеми. Общинските администрации трябва максимално бързо да подготвят документите, коти се изискват. Предложихме МВР да помогне с изготвянето им“, отвърна той.

Министърът допълни: „Ежегодно последните години са отпускани максимум 80 млн. лв. Имаме сега остатък от 17 млн. лв. Имаме уверението на министър Асен Василев, че с новия бюджет ще има отпуснати допълнително още 50 млн. лв., тоест общо става 130 млн. лв. Заявихме желание в бюджета, който предстои да бъде изготвен, сумата да бъде значително по-висока, защото имаме заявени искания за финансова помощ за около 520 млн. лв.“

Ванина Вецина от ПП-ДБ попита дали навременно е реагирала община Берковица, както и останалите общини, както и какви са били синхронът и координацията. Министър Калин Стоянов даде положителна оценка на предприетите действия.

Иван Ченчев от БСП изрази възмущение: „Никаква координация нямаше първите три дни. Хората сами трябваше да си чистят помещенията. Като народен представител смятам, че всички трябва да сме там, за да видим сами щетите.“

Марин Василев от ГЕРБ обвини БСП , че използва трагедията на хората за популизъм. Георги Свиленски от БСП му отвърна: „Рано ви е да давате оценки на БСП. Вие сте само на 13, имате още 117. Когато става наводнение и си с бялата ризка, нямаш време да отидеш да обуеш дънките и да идеш при хората. Те чакат да идеш, когато имат нужда.“

Вецина заяви, че не е видяла никой от „популистите“ на мястото и призова да се помогне на хората.

„Разпоредил съм проверки на областните дирекции на МВР, които да стигнат до това кой и защо е допуснал това бедствие. Според мен причините са няколко – непочистените речни корита, сформираните на множество места нерегламентирани сметища, както и изсичането на горския фонд. Тогава, когато завършат проверките и са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление, ще докладваме материалите в съответната прокуратура и ако преценят, ще образуват досъдебно производство, а чак след това можем да говорим за съд“, обяви още вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html