петък, 17 май 2024 г.

Виена и Копенхаген са най-добрите градове за живеене в света

Бившият императорски дворец Хофбург в австрийската столица.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Виена и Копенхаген са най-добрите градове за живеене в света. Това показва класацията, изготвяна от „Икономист интелиджънс юнит“ – звеното за изследвания и анализи на британското седмично списание „Икономист“, съобщава БТА. Виена оглавява подреждането за четвърти път през последните пет години. Миналата година австрийската столица също бе лидер в класацията.

Класацията се основава на 30 качествени и количествени критерия в следните области: стабилност, здравна система, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Австрийската столица Виена предлага почти идеална комбинация от тези пет фактора и е ощетена само от липсата на големи спортни събития. Следва я Копенхаген, който е на 2-ро място. Между 3-о и 9-о място са австралийски, швейцарски и канадски градове, а Осака (Япония) и Окланд (Нова Зеландия) делят 10-ата позиция.

През тази година във всички изследвани градове средният индекс на качеството на живот е достигнал най-високото си ниво от 15 години, като резултатите са по-високи в сфери като здравеопазването, образованието и културата с премахването на мерките, свързани с пандемията от коронавирус. От друга страна, оценките за стабилност са спаднали в много градове, особено в Европа, заради демонстрациите в редица от тях, обобщава АФП.

По региони, най-голям напредък е постигнат в Азия и Океания: Уелингтън (Нова Зеландия) се е изкачил с 35 места в класацията, Ханой (Виетнам) – с 20, а Куала Лумпур (Малайзия) – с 19. За сметка на това много китайски градове са на по-задни позиции.

Париж и Лион падат надолу в класацията на за живеене градове в света заради протестите срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html