понеделник, 13 май 2024 г.

Бивш зам.-министър зове за поскъпване на винетките за леките автомобили

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

За поскъпване на винетките на леките автомобили у нас призова в ефира на БНР бившият служебен заместник-министър в регионалното министерство Николай Шушков.

„Всеки, който си е закупил годишна винетка, плаща по 24 стотинки на ден. Това е изключително ниска такса. Целта беше товарните да плащат по-големи такси. Това се постигна тази година. Те за първи път заплатиха повече, отколкото леките. Тенденцията е трайна. До началото на юни от товарни автомобили бяха събрани 28 млн. лв.“, обясни той. Според него увеличението на тол таксите за тежкотоварните камиони и автобуси неминуемо щяло да доведе до повишаване на цените на превозите и на стоки, и на пътници.

От 1 юли тази година те трябва да плащат с 50 % по-високи ставки, когато преминават по българските пътища. От сектора заплашиха с протести. Това става факт с постановление от времето на управлението на правителството на Кирил Петков през 2022 година.

„Решението трябва да бъде препотвърдено или оставено в този си вид от сегашния Министерски съвет. Ако новото правителство не коригира това решение, то тези такси ще влязат сила. Не мога да кажа каква ще бъде волята му. Ако се спазват правилата за предварително обществено обсъждане, вече няма време. За такова са необходими минимум 14 дни. Увеличението на таксите за тежкотоварния трафик с 50% не е никак малко“, обясни Шушков. Той обаче отчете и намалението в цените на течните горива, което е предпоставка да се намери баланс.

Ние, като служебно правителство , направихме своя разработка относно това постановление и я изпратихме до ЕК, посочи той. „Не зная дали е получен отговор на нашето запитване. Но българските превозвачи са най-ощетени при увеличаване на таксите. 72% от приходите от тол таксите идват от тях. Чуждестранните превозвачи могат да преминават по пътища, които те си изберат. Затова предложихме и третокласните да бъдат обхванати от таксуването, когато става въпрос за тежкотоварен трафик. Това трябва да бъде потвърдено от ЕК. За да бъдат облекчени българските превозвачи предложихме и да се получава бонус, когато бъдат изминати повече километри на българска територия. Това обаче щеше да изисква голям капацитет от системата. Затова предложихме всички, които преминават над 10 хиляди километра, да получават 50% намаление. Предложихме и да бъде преразгледано таксуването през почивните дни, когато трафикът е най-интензивен и тежкотоварните автомобили да заплащат по-висока такса, но да не бъдат лишавани от правото да се движат. А във вечерните часове на делничните дни, те да получават намаление“, отчете още Шушков.

Ние не може да искаме съботно-неделна забрана, тъй като нямаме изградена инфраструктура, отбеляза още бившият заместник-министър. „Нямаме паркинги за такъв престой. Липсват и буферни паркинги пред ГКПП-тата. Ако наложим такава забрана, бихме направили тапи на граничните пунктове и България би станала не толкова атрактивна за транзитен трафик. Когато се проектират нови магистрали, такива буферни паркинги трябва да бъдат изградени“.

Шушков напомни, че когато се дискутираше въвеждането на тол системите, имаше анализи на Световната банка за достигне на приходи от милиард лева. „Ние не успяваме да ги съберем. За миналата година събрахме от тол и винетки над 550 милиона лева. Приходите биха могли да достигнат малко над 700 милиона лева“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html