неделя, 19 май 2024 г.

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар

Снимка: БГНЕС

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

„Много познато лице в Брюксел, а много е важно нашият комисар, тъй като аз навремето съм участвал, когато се правеха председател на ЕП, ЕС и ЕК и тогава за България беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП и ГЕРБ. И ние днес взехме решение за Илиана Иванова – много познато лице в Брюксел, много компетентна“, коментира Бойко Борисов пред БНТ.

Според Борисов издигането на двама кандидати няма да внесе напрежение с „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото те нямат политическо семейство извън това, че „Демократична България“ е част от ЕНП, както и ГЕРБ. Той изтъкна, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарно-представена партия у нас.

Лидерът на ГЕРБ коментира и отказа му да даде ДНК-проба по „Барселонагейт“. Според него казуса се използва с полза на политическите амбиции на доскорошния главен прокурор Иван Гешев.

„За чужди деца да давам проба – вие давате ли проба за вашите деца? Я, престанете. От последните 2-3 седмици за пореден път някой, който иска да прави политическа партия, започва да се занимава с Бойко Борисов, дори нарушавайки служебните си ангажименти. Всичко това, тези няколко седмици, беше да се направи основата на политическа партия. Гешев не закачи ДПС нито веднъж, а на мен и на Кирил Петков ни иска имунитетите“, каза Борисов

Той посочи, че години наред е бил без имунитет, но прокуратурата е реагирала едва в този момент.

„Аз години наред не съм имал имунитет. И когато човек иска да си прави партия пак на моя гръб…така беше и с Бареков, и с Яне Янев и с БСП. Видно и очевидно е, че Гешев иска да ни дискредитира мен и Кирил Петков, защото пречим на неговия политически проект“, каза Борисов.

Той изтъкна, че нито е участвал в свалянето на Иван Гешев, нито в избора на Борислав Сарафов и неговата заместничка, която до вчера беше заместник-министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html