вторник, 14 май 2024 г.

Асен Василев: В бюджета не са пипани разходи за пенсии и заплати

Снимка: БГНЕС

Планът е новият бюджет да бъде внесен в Народното събрание през първата седмица на месец юли, да бъде приет тогава и да влезе в сила от 1 август. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

„Бюджетът е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа“, уточни Василев.

Министърът подчерта, че в бюджета не са „пипани“ разходите за пенсии и заплати. Планиран е 10% ръст в заплатите за администрациите, които не са получили такова. „Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита“, поясни Василев.

Една от мерките на служебния кабинет е ще влезе в сила, а именно – 100% дивидент. Намаленото ДДС за природния газ отново връща стандартната си ставка и от 9 се вдига на 20%.

„По средата на годината не е хубаво да се пипат данъци, ако има такова нещо, трябва да се разгледа от 1 януари 2024 г., за да има предвидимост за бизнеса“, коментира още Асен Василев

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html