четвъртък, 16 май 2024 г.

Цветелина Пенкова: До 2030 г. поне 40% от зелените технологии трябва да се произвеждат в ЕС

Цветелина Пенкова
Снимка: БГНЕС

По думите на евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова до 2030 година поне 40 процента от зелените технологии и техните компоненти трябва да се произвеждат в Европейския съюз (ЕС). Това каза тя по време на журналистически семинар на тема „Нова регулаторна рамка за европейската промишленост с нулеви нетни емисии“, организиран от Европейския парламент (ЕП) в България. Пенкова е докладчик по това законодателство, като по думите й то трябва да се приеме до една година.

Чрез финансиране и създаване на по-облекчена регулаторна рамка, ЕС ще се опита да „върне“ технологии, които спомагат както за производство на зелена енергия, така и за трансформацията на икономиките. Целта е всички тези компоненти, съоръжения и технологии да се произвеждат в рамките на ЕС, изтъкна българският евродепутат. Цветелина Пенкова посочи, че в момента около 90 процента от фотоволтаичните технологии се произвеждат в Китай. Над половината от електромобилите отново се произвеждат там, същото важи и за акумулаторните батерии. „Няма как да върнем 100 процента от капацитета на тези производства в Европа, но искаме да поставим условията за започване на връщане на тези производствени процеси и за развитие на бъдещите технологии оттук нататък“, посочи тя.

Позицията на ЕП е, че трябва да има конкретен списък с технологии, допълни евродепутатът. Част от тези технологии са фотоволтаични системи и такива за топлинна енергия, горивни елементи, както и производство на всякакъв вид биогорива, включително биогаз и биометан. В този списък влиза още производството на акумулаторни батерии, термопомпи, технологии, които да подобрят електропреносната мрежа, както и системи за улавяне на въглеродните емисии и тяхното съхранение и транспортиране.

Цветелина Пенкова даде пример, че заводът в Девня е един от първите големи проекти в Европа, в който се очаква в следващите няколко годините системите за улавяне на въглеродните емисии и тяхното съхранение и транспортиране да бъдат създадени и да започнат да се използват. Ядрената енергетика също е включена като стратегически енергиен източник, добави българският евродепутат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html