вторник, 7 май 2024 г.

Синоптик: На места в страната паднали по 300 л на квадратен метър дъжд

Берковица бе една от най-пострадалите общини от пороите в последните дни.
Снимка: БГНЕС

В Северозападна България, за Берковица, на 3 и 4 юни там имаше голямо количество валежи, а на 11 и 14 юни и сега има точки, където са паднали над 300 литра на квадратен метър. Това води до преовлажняване на почвата“, каза в ефира на бТВ Евгения Трайкова, синоптик от НИМХ.

„Дъждовете бяха свързани с един обширен циклон, който се намираше над централните райони на континента. Атмосферата беше неустойчива и валежите бързо се генерират. През последния ден валежите са свързани със средиземноморски циклон. Той е характерен за зимата, рядкост е през лятото“, обясни още тя.

„Голямо значение има инфраструктурата на едно населено място. За един час, ако в София паднат 30 литра на квадратен метър, ще има квартали, които ще се наводнят и други, които – не“, добави тя.

Според нея има цикличност на валежите над норма през юни – така е било през 2005 година и 2014 г. „Тази и миналата пролет бяха по-студени климатично от обичайното. В същото време зимата беше по-мека. Климатът се определя за период от 30 години. Тогава може да се каже има ли промени“, добави Евгения Трайкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html