петък, 17 май 2024 г.

Регионалният министър: Всички общински проекти ще се дофинансират с пари от бюджета

Всички общински проекти ще бъдат дофинансирани и това ще бъде предвидено в бюджета, оттук насетне ще зависи от темпа на изпълнение на общините. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и увери, че ведомството ще бъде коректен партньор на общините, за да могат да си довършат проектите.

Той уточни, че се предвижда в проектобюджета за 2023 г. всички общини, които са достигнали или ще достигнат в рамките на тази година лимита на отпуснатите средства за изпълнението на проектите от общинската инфраструктура, да получат допълнителни средства, необходими за довършването им. Ще предложим тези средства да не се отпускат авансово, а на базата на реалния прогрес на дейностите – фактическо изпълнение, което ще позволи гъвкавост в паричните потоци, допълни министърът и отбеляза, че в момента реално държавата е предоставила 310 млн. лева, които не се използват ефективно и биха могли да отидат и за други цели.

Министърът напомни, че с Постановление на Министерския съвет от септември 2022 г. бе одобрено частично финансиране на проекти на общините за 417 млн. лева, които покриват 50 на сто от необходимите разходи за изпълнението на проектите от общинската инфраструктура – улици, пътища, водопроводи. На базата на това споразумение са сключени целеви трансфери със съответните общини. Според министъра в тези споразумения „не особено целесъобразно“ е записан ангажимент на общините да осигурят допълващото финансиране от още 50 на сто. Цеков посочи, че средствата в пълен размер авансово са преведени на общините.

Вероятно заради несигурността за бъдещото финансиране в момента от 417 млн. лева са отчетени като усвоени около 111 млн. лева, каза министърът. За проектите за основен ремонт и рехабилитация на общинските пътища от отпуснатите 241 млн. лева са усвоени 34 млн. лева или около 15 на сто. Към момента само седем от общините са изразходвали вече предоставените им средствата и имат нужда от допълващо финансиране, заяви министърът.

За проектите за рехабилитация на общинските улици от предвидените 50 млн. лева само 7 млн. лева са усвоени, като само две от общините са близо до достигане на процента изпълнение, равностоен на предоставеното финансиране. Министър Цеков съобщи, че малко по-добро е усвояването на средствата за общински ВиК проекти – от отпуснатите 125 млн. лева, към момента са усвоени около 87 млн. лева и 43 общини са близо до достигането на лимита на предоставеното им финансиране

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html