неделя, 5 май 2024 г.

Бесте Сабри живее на воден режим

Новата водеща на bTV новините Бесте Сабри, която представя кратките емисии през уикенда в „Тази събота и неделя“, отраства в родния си град Шумен. Там тя се сблъсква с най-големия кошмар за местните – водния режим в града, който продължава до ден днешен, пише “Галерия”.

Бесте все още помни как с майка си пренасят туби с вода, за да могат да се изкъпят и да покрият елементарните си хигиенни нужди. „До 18 години съм живяла в Шумен и непрекъснато бяхме на воден режим. Това се дължи на старата водопреносна мрежа. След това заминах да уча в Шотландия и нито веднъж за шест години там не спря водата. Затова се замислих как може в една част на Европа да няма вода, а в другата хората никога да не са се сблъсквали с този проблем. Затова и посветих репортажи на водния режим в Шумен, защото това е лична моя кауза. След филма ми нищо не се промени, режимът продължава, но трябва да се говори по подобни теми“, разказва Сабри. Името й означава музикална композиция, а ако се добави наставка, става „сътворявам“, „творя“. След като завършва езиковата гимназия в Шумен, решава, че ще учи хуманитарна специалност. Колебае се между журналистиката и правото, но избира да е репортер. „Бях категорична, че това искам. А не да бъда обречена цял живот да правя нещо, което не ми харесва. Дори да е за много пари, няма да си струва, след като не съм щастлива“, убедена е 24-годишната красавица. Така заминава за Шотландия, където учи журналистика в Абърдийн. След това прави магистратура по международни отношения. Получава възможност и за един семестър специализация в САЩ. Иска да се развива във Великобритания и кандидатства за стажантска програма на ВВС. „Бях стигнала до трети кръг, даже имах насрочено интервю. Но дойде пандемията, отложиха всички програми. Изборът ми беше да остана една година, да се надявам на чудо и да започна почасова работа, или да се върна.“

Така тя се прибира в България. Работи няколко месеца в БНР Шумен, където трупа опит като репортер. В Шотландия пък се учи да пише статии в регионалния вестник на Абърдийн, „Evening Express“. Започва да се занимава с телевизионно репортерство през 2017 година по време на стажа си в Нова телевизия. Присъединява се към екипа на bTV новините през декември 2020 г. като стажант-репортер и за кратко се откроява с таланта си да открива и отразява важни новини и събития с хуманитарна насоченост.

Заради репортажите си тази година обра повечето награди за тв журналистика. Тя отрази опустошителните земетресения в Турция през февруари, за което отнесе приз на наградите „Свети Влас“, както и беше избрана за „Мис ТВ чар“. Заминава за южната ни съседка, защото владее турски език перфектно и може лесно да разговаря с местните хора. „Никога няма да забравя ужаса, който видях след земетресенията. Винаги ще помня страха и разрухата в очите на хората. Не толкова бетона. Целият им живот беше съсипан. Ще се възстановяват дълго, аз нямам право на самосъжаление. Може да изглеждам мила и невинна, но отвътре съм войн. Благодарна съм на майка ми, която винаги ми е давала кураж и е била зад гърба ми“, обяснява Бесте. Майка й Нели работи като мениджър в луксозен петзвезден хотел в Слънчев бряг, а 79-годишният й дядо цял живот е бил начален учител и Сабри има много силна връзка с него. Голяма част от роднините й живеят и в Турция.

С новия си домашен любимец Кора

Тя дели един покрив с четириногото Кора, което е само на три месеца. През март тя загуби предишното си куче Кари, което умря на 14 години и Бесте изключително трудно прие загубата му. „Имах я от седми клас. Тя беше до мен във всички моменти, а в трудните ме караше да се разсмея. Беше ми повече от сестра и когато почина ми беше много трудно“, разказва Бесте.

За професионалното и задълбочено разработване на темата за COVID пандемията журналистката получава високата оценка на колегите си и високото признание „Репортер на годината за 2021“. Споделя, че журналистиката я кара да се чувства жива, а това което я вдъхновява, са човешките истории. Иска да създава телевизионни репортажи, които променят съдби и помагат на обикновените хора.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html