понеделник, 29 април 2024 г.

Отново негативни прогнози за реколтата от соя в Аржентина

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Аржентинската зърнена борса „Росарио“ отново намали прогнозата за почти приключилото събиране на реколтата от соя, най-важната пазарна култура в страната, като последната прогноза е с 5% под предходната, съобщи Ройтерс.

Борсата е изчислила, че реколтата от соя за 2022/2023 г. вероятно ще бъде 20,5 милиона метрични тона, което е спад от 21,5 млн. т, очаквани по-рано. Южноамериканската държава е най-големият износител на преработена соя в света, но последният сезон беше силно засегнат от историческа суша, което доведе до редовни намалявания на оценките. Предишната реколта от соя бе двойно по-голяма от прибраното досега.

Жътвата на соя идва в края на „изключително лош“ сезон, като прогнозната продукция сега се очаква да бъде с 58 на сто по-малка от прогнозираната в началото на цикъла, каза борсата в своя месечен отчет за реколтата. Докладът също така прогнозира обща площ за реколта за предстоящия сезон на пшеница 2023/2024 г. от 5,6 милиона хектара, докато производството трябва да достигне 16,2 милиона метрични тона от ключовото зърно за хляб и тестени изделия.

„Дъждовете в края на май спасиха сеитбата на пшеница“, посочиха от борсата, като добавиха, че производството на жито през 2023/2024 г. може иначе да е сред най-ниските през последното десетилетие поради сушата.

Докладът също така отбелязва, че ключови селскостопански райони като западната провинция Буенос Айрес, плюс Ла Пампа и Кордоба, скорошните валежи не са подобрили особено положението след сушата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html