вторник, 7 май 2024 г.

УНИЦЕФ: България с най-голям дял деца бежанци без близки

Общо броят на децата бежанци в света достига нов връх от 43,3 млн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е с най-голям дял на непридружени непълнолетни лица, които кандидатстват за убежище в държавите-членки на Европейския съюз, съобщиха от Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ). Общо броят на децата бежанци в света достига нов връх от 43,3 млн.

От януари 2023 г.до края на май в България са подадени 871 молби от непридружени и разделени от семействата си деца.

222 100 деца са подали молби за убежище в ЕС през 2022 г. Близо една пета или 19% от тях са на непридружени и непълнолетни. По данни на Евростат през 2022 г. най-голям дял в ЕС на непридружени непълнолетни лица има в: България (66,3%), следвана от Австрия (59,0 %), Словакия (51,8 %) и Нидерландия (47,1 %).

В България през 2022 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет е регистрирала рекорден брой молби за международна закрила: 20 407, от които 5141 са от деца, включително 3348 непридружени и разделени от семействата си деца. 589 са непридружени украински деца, получили временна закрила в България от началото на конфликта в Украйна.

Данните показват увеличение от 86% в сравнение с 2021 г. и по този начин представляват най-големия брой търсещи закрила от създаването на системата за убежище в България през 1993 г.

От УНИЦЕФ допълват, че увеличаващият се брой на търсещите закрила води до допълнително натоварване за българската държава, а и липсват достатъчно социални услуги, насочени към децата бежанци.

„На първо място трябва да не забравяме, че децата са деца, независимо защо напускат дома си, откъде идват, къде се намират или как са попаднали там. Всяко дете има право на закрила, грижа и цялата подкрепа и услуги, от които се нуждае, за да се развива. Заедно с партньорите ни, ние от УНИЦЕФ продължаваме да подкрепяме правителството да въведе закони, политики, система и услуги, които да бъдат приобщаващи за всички деца, да осигуряват ефективна грижа и да отговарят на специфичните им нужди“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

В началото на годината от Държавната агенция за бежанците отчетоха, че около 40% от търсещите международна закрила у нас са били деца.

В световен мащаб броят на принудително разселените деца се удвоява през последното десетилетие, става ясно от данните на УНИЦЕФ. Войната в Украйна е принудила повече от два милиона украински деца да напуснат страната, а повече от един милион са разселени в рамките на Украйна.

Броят на децата бежанци и мигранти също достигна нов рекорд – 17,5 милиона, като в този брой не са включени новоразселените през 2023 г. По оценки на УНИЦЕФ към днешна дата повече от 940 000 деца са били разселени поради кризата в Судан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html