сряда, 8 май 2024 г.

Социолог: Към края на 2022 г. руската пропаганда се увеличила 20 пъти

Пропагандата на Кремъл се мултиплицира в Интернет със специални компютърни програми, смятат експерти.
Снимка: БГНЕС

Към края на 2022 г. руската пропаганда в България се надига почти 20 пъти. Това каза социологът Вероника Димитрова по време на дискусията “PR на войната през погледа на експерти”, съобщава БТА. Тя представи проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания за разпространението на руската пропаганда в онлайн медиите през 2022 г.

Пропагандата се нараства в два периода – в началото и в края на годината, обясни Димитрова. По думите й ръстът се дължи на няколко фактора. Единият е, че пропагандата започна да се разпространява и през официални говорители на Руската федерация, което означава, че дори мейнстрийм медиите се оказват длъжни да публикуват такива съобщения, каза социологът. Другият фактор са технологичните решения, добави тя.

„В началото на годината се формира малка мрежа от агрегатори, които усилват руската гледна точка. В края на годината тя се преобразува в мощна машина от сайтове-гъби – идентифицирани са 370 сайта, която увеличава дисеминацията на всяко едно съобщение около 400 пъти. Сайтовете от машината вероятно работят през платформата Share4Pay – тя заплаща на потребители за споделяне в социалните мрежи на готова информация от тези сайтове. Ако тази хипотеза – засега недоказана, е вярна, дисеминацията в социалните мрежи допълнително скача многократно“, се посочва в изследването.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html