понеделник, 6 май 2024 г.

Косовският премиер Албин Курти: Учудва ни толерантността на международната общност към Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че арестуването на трима косовски полицаи на територията на Косово, извършено вчера от страна на Сърбия, представлява агресия към демократичната държава Косово, предаде КосоваПрес.

Курти направи тези изявления на пресконференция заедно с вътрешния министър Джелял Свечля след заседание на Съвета за национална сигурност заради напрежението в Северно Косово и случая с тримата косовски полицаи, които бяха арестувани вчера.

По думите на Курти „вчерашното посегателство на Сърбия“ е задължило Косово да засили граничния контрол и е възможно пътуванията да бъдат възпрепятствани в момент, когато сигурността е застрашена.

Косовският премиер поиска от Сърбия незабавно да освободи тримата полицаи и призова международната общност да окаже натиск върху Сърбия, за да спре агресията към Косово и косовските служители на реда да бъдат освободени.

По думите на Курти арестът на тримата полицаи не е станал в Сърбия, както тя твърди, а дълбоко навътре в територията на Косово. Премиерът на Косово заяви, че са открити следи от обувки и белезници по посока към Сърбия, където тримата полицаи са били отвлечени. Курти заяви, че се работи по откриване на мястото, където са държани полицаите, за да се организира среща с тях, съобщават косовските медии.

„Сърбия не ни изненадва, не е променила апетита си. Това, което ни учудва, е толерантността и мълчанието на международната общност към действията на Сърбия, която непрекъснато търси дестабилизация”, заяви Курти.

Косовският вътрешен министър Свечля заяви, че Сърбия трябва да бъде държана отговорна за всички нападения над Косово.

През изминалата седмица Република Косово се изправи пред опити за ескалация на ситуацията в страната, които идват от Сърбия. Това, което видяхме, са маскирани групи, които се дирижират от Белград и които нападнаха косовската полиция, военните от мироопазващата сила на НАТО КейФОР и журналисти, заяви вътрешният министър на Косово.

Свечля допълни, че в последните две години криминални групи са извършвали атаки в северната част на Косово, като през последните две седмици техните нападения са зачестили. По думите на Свечля „вчерашното отвличане (на тримата косовски полицаи) е планирано от специалната единица „Кобра“ на сръбската армия“.

Косовският вътрешен министър заяви, че протестите в Северно Косово не са на местните сърби от Косово, а на криминални групи като „Гражданска отбрана“, „Нощни вълци“ и други.

Международни представители все още не са реагирали по случая с ареста на тримата полицаи, коментира „Коха диторе“. САЩ и ЕС продължават да искат от Курти да предприеме конкретни стъпки за подобряване на ситуацията в северната част Косово, където живеят предимно косовски сърби.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html