вторник, 14 май 2024 г.

Няма данни за замърсяване на българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си.

Министерството обменя информация всеки ден с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят и допълнителни показатели за потенциалното въздействие след инцидента.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море към момента не дават повод за притеснение, като при установен потенциален риск ще бъдат предприети превантивни действия и населението ще бъде информирано.

От Министерския съвет в събота също съобщиха, че няма данни за замърсяване  в района на българското черноморско крайбрежие. От Министерство на туризма съобщиха, че са в готовност за действия при необходимост във връзка с разрушения язовир в Украйна.

На 6 юни стана известно, че стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена. Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението. След наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html