сряда, 15 май 2024 г.

На първо четене в НС ще обсъждат Закона за личния фалит

Снимка: БГНЕС

Парламентът да започне работа днес с обсъждане на първо четене на законопроект за несъстоятелност на физическите лица (закона за личния фалит), предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица, публикувана на сайта на институцията.

Законопроектът защитава добросъвестния длъжник и с него се цели справедливо удовлетворяване на всички кредитори, се посочва в доклада на правната комисия. Производството по несъстоятелност се образува по молба на длъжника, в която се представят доказателства за трудовата заетост, обстоятелствата за неплатежоспособността и добросъвестността, и данни за имуществото му, като длъжникът предлага и план за погасяване на задълженията. Предлага се окръжният съд да прогласи неплатежоспособност, когато длъжникът не е в състояние да изпълни парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за период от повече от шест месеца. С цел осигуряването на жизнените потребности на длъжника, се определя имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността, и е предвидена издръжка за длъжника и членовете на неговото семейство.

В проектопрограмата на парламента са включени също изменения в Закона за туризма, в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, в Закона за особените залози, както и в Закона за специалните разузнавателни средства.

Като първа точка в четвъртък се предвижда парламентът да разгледа на второ четене законопроекта за продължаване на срока на действия на т.нар. удължителен закон за бюджета.

В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html