събота, 18 май 2024 г.

Филипините: Най-малко 14 000 души бяха евакуирани поради активността на вулкана Майон

Най-малко 14 000 души, които бяха евакуирани поради активността на вулкана Майон в централните Филипини, може да са извън домовете си с месеци, предупредиха властите. Лава  изтича бавно от кратера на високия 2462 метра вулкан Майон, чиято активност беше обявена в състояние на повишена тревога миналата седмица след сеизмични трусове, съобщава Ройтерс.

„Въз основа на предишния ни опит, тази вулканична дейност може да продължи няколко месеца“, каза Тересито Баколкол, директор на Филипинския институт по вулканология и сеизмология, отбелязвайки, че жителите, живеещи в рамките на 6 километра от вулкана, трябва да останат в евакуационни центрове. Според филипинските власти около 14 000 души са евакуирани и са в училища и приемни центрове. Властите казаха, че хората, живеещи по-далеч от вулкана, също трябва да бъдат подготвени за евентуална евакуация, а полицията постави контролно-пропускателни пунктове, за да предотврати завръщането на населението. 

Вулканът Майон е един от най-активните във Филипините, той е изригнал повече от 50 пъти през последните четири века, а поради последното изригване през 2018 г. десетки хиляди жители бяха евакуирани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html