вторник, 7 май 2024 г.

Тодор Тагарев: Ще продължаваме да оказваме помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС

Не е изпълнена шеста точка от решението на НС, която казва да продължи оказването на военнотехническа помощ на Украйна в зависимост от заявените потребности и нашите възможности. Това каза вчера по бТВ военния министър Тодор Тагарев, коментирайки дейността на служебното правителство.

Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание за помощ на Украйна, анализирайки изискванията на украинската страна и нашите възможности. По думите му това е не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територия на страна съюзник от Европейския съюз. В никакъв случай не става въпрос за изпращане на наши военни на територията на Украйна, подчерта министърът.

Той обясни още, че няма информация към момента нашите МиГ-ове да са търсени като помощ. Украйна вече няма интерес, освен ако не бъдат изненадани по някакъв начин, добави той. Поддръжката на МиГ-овете ни струва десетки милиони, ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого, каза още министърът на отбраната.

На въпрос дали е изпълнено решението на Народното събрание от декември миналата година за помощ за Украйна, министърът на отбраната отговори, че е изпълнена първата точка, в която е казано какво точно да се даде, както и седмата точка до някаква степен, която се отнася до опресняване на боеприпаси. Не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи оказването на военнотехническа помощ в зависимост от заявените потребности и нашите възможности. По този повод имаше многократно изявления на държавния глава и служебното правителство действаше съответно с тези изявления, а не в съответствие с решенията на Народното събрание, добави Тагарев.

Българските възможности за помощ не са изчерпани, въпросът е какво точно и в какви обеми, но очаквам много по-конкретни документи за исканията и много по-детайлен анализ какво точно е налично и можем да предоставим, каза министърът на отбраната. Гарантирам, че ние можем да предоставим допълнителна военнотехническа помощ, заяви Тодор Тагарев. По думите му помощта, която вече сме предоставили, е оценена високо, тъй като е била в добро техническо състояние, но посочи, че остава класифицирана информация какво точно е предоставено.

Възнамерявам да изтегля някои документи, които вече са внесени в Народното събрание, например инвестиционната програма, посочи още той. Тодор Тагарев изтъкна две причини за това. На първо място министърът обясни, че трябва да се запознае задълбочено с тази програма, с включените в нея проекти и какво точно представлява. Като втора причина той посочи, че и двете предложения в програмата са засекретени. Инвестиционната програма това са проектите, които министерството смята да осъществи през следващите десетина години и стойността им е значителна, доста милиарди левове, обясни министърът.

Тъй като документът все още не се разглежда в момента от народните представители, той може да се изтегли, да се прегледа и да се внесе отново, добави той. Министър Тодор Тагарев увери, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и превъоръжаването на армията. „Наличието на инвестиционна програма е добра практика, но не е непременно необходимо условие, за да стартират големите проекти за модернизация“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html