неделя, 12 май 2024 г.

Парламентът единодушно прие на първо четене частичното удължаване на бюджета

Снимка: БГНЕС

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. – т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Няма никаква нужда да се пипа Сребърния фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебата. Той посочи, че този законопроект е внесен от служебния кабинет. Моето предложение е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа, допълни Василев.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство предвижда и отпадане на забраната за използването на средства от т.нар. Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. Очаква се с новото удължаване да се промени и реда, по който общините могат да харчат парите си, защото и те нямат редовен бюджет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html