петък, 17 май 2024 г.

Порошенко: Разрушаването на язовир Нова Каховка няма да повлияе на украинската контраофанзива

Петият украински президент Петро Порошенко заяви, че разрушаването на язовир Нова Каховка в Херсонска област е „катастрофа“ за Украйна.

„Бяхме ударени в сърцето и това е най-голямата причинена от човека катастрофа на 21 век“, каза Порошенко пред Си Ен Ен.

Той също така заяви, че артилерийските камиони ще бъдат изпратени на юг към бригадата, която в момента е „в ход на последна подготовка за контранастъпателната операция“.

Според него е възможно бедствието на язовира да е причинено от Русия, за да спре контранастъплението, но украинските войски няма да бъдат възпрепятствани да го извършат.

Той добави, че това създава бедствие за цивилните, но не и за войските.

Нищо не може да спре украинските войски“, каза бившият украински президент.

Си Ен Ен напомня, че американски и западни официални лица виждат признаци за началото на дългоочакваната контранастъпление на Украйна срещу Русия, тъй като през последните 48 часа в източната част на страната се наблюдава „значително увеличаване на боевете“. Високопоставен служител на НАТО каза във вторник, че украинските войски проучват слабостите в руските отбранителни линии.

Голям язовир и водноелектрическа централа в окупираната от Русия южна Украйна бяха разрушени рано във вторник, което предизвика масови евакуации и опасения от мащабни разрушения.

Украйна обвини силите на Москва в извършване на акт на „екоцид“, докато Кремъл отрече да е замесен и обвини Украйна в „умишлен саботаж“ на язовира.

Язовирът е критична част от инфраструктурата, тъй като снабдява с вода по-голямата част от Югоизточна Украйна, включително атомната електроцентрала в Запорожие и полуостров Крим

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html