вторник, 7 май 2024 г.

Киев поиска ФБР да цензурира руски акаунти в „Туитър“

Централата на ФБР във Вашингтон Снимка/ ЕПА /JIM LO SCALZO

ФБР на САЩ поиска от „Туитър“ да премахне повече от 160 акаунта, за които Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че „разпространяват страх и дезинформация“ и принадлежат на руски политици, общественици, журналисти, медии, включително RT и агенцията. РИА Новости“, съобщи в платформата „Събстек“ журналистът Арън Мате, позовавайки се на изтеклата вътрешна кореспонденция.

Федералното бюро за разследване също поиска от „Туитър“ да предаде личните данни на тези акаунти на Киев.

Според докладите агентът на ФБР Александър Кобзанец, който е назначен в американското посолство в Киев, се е обърнал към ръководителите на „Туитър“ през март 2022 г., като им е препратил списъците с лица, обвинени от украинските власти в разпространение на дезинформация, които е получил от СБУ.

„Като продължение на нашия разговор, прилагам списък със заповеди, които получих през последните седмици от украинската служба за сигурност. СБУ подозира, че от тези акаунти се разпространява дезинформация и страх. За да проучите и разгледате“, гласи едно от писмата, публикувани от Mate, съобщава RT Balkan.

„За да спрем руската агресия на информационния фронт, любезно ви молим да предприемете незабавни мерки за блокиране на тези акаунти в „Туитър“ и да ни предоставите потребителските данни, предоставени по време на регистрацията“, каза СБУ.

В приложения документ на СБУ има 163 акаунта на горепосочената социална мрежа, сред които и тези на главния редактор на „Русия севодня“ и RT Маргарита Симонян, агенция „РИА Новости“, журналист Владимир Соловьов, лидер на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов, писателят Захар Прилепин, бившият ръководител на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин и др.

Някои американски и канадски журналисти също бяха маркирани, включително Арън Майт.

Искането не беше изпълнено, както искаха от СБУ. Ръководителят на „Туитър“, отговарящ по въпросите на сигурността по онова време, Джоел Рот отговори на Кобзанец, че ще проучи акаунтите, но е малко вероятно журналисти, занимаващи се с конфликта от проруски позиции, да нарушават правилата на компанията.

От 163 акаунта, за които СБУ твърди, че са „използвани за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, за неточно отразяване на събитията в Украйна“, 34 бяха спрени, а 20 оттогава бяха изтрити.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html