събота, 18 май 2024 г.

Световната банка: Глобалната икономика е в „опасно състояние“

Тъмни облаци са надвиснали над световната икономика, предупреди  Световната банка в доклада за глобалните икономически перспективи. Според оценката на „Бретън Уудс“ световната икономика е в „опасно състояние“, посочват агенциите.

„С нарастващите лихвени проценти потребителските разходи и корпоративните инвестиции ще се забавят, икономическата активност ще бъде засегната, уязвимостта на страните с ниски доходи ще бъде изложена на риск, глобалният икономически растеж ще се забави значително, докато стабилността на финансовата система ще бъде застрашена, “ е мрачната прогноза на Световната банка.

Устойчивостта, показана от глобалната икономика в началото на 2023 г., постепенно ще отслабне, тъй като строгите парични политики засилват продължаващите въздействия на пандемията от COVID, както и на въоръжения конфликт между Русия и Украйна. Световният икономически растеж ще се забави значително през втората половина на тази година и ще продължи до 2024 г., прогнозира Световната банка.

Предвид неотдавнашния силен икономически импулс, Световната банка повиши прогнозата си за растеж на глобалния БВП за тази година от 1,7 процента през януари на 2,1 процента, въпреки че все още е по-нисък от миналогодишния темп на растеж от 3,1 процента. В същото време банката от Вашингтон понижи прогнозата за растеж на БВП за 2024 г. от 2,7 на сто на 2,4 на сто.

Айхан Косе, заместник-главен икономист на Световната банка, отбеляза, че слънцето, което видяхме над световната икономика в началото на годината, започва да залязва и че може би предстоят мрачни дни. Глобалната икономика претърпява бързо, синхронизирано забавяне и се очаква растежът да бъде по-нисък тази година от миналата в 65 процента от страните.

Световната банка очаква растежът като цяло да се забави в развитите икономики, който се прогнозира да падне до 0,7 процента тази година и да продължи да отслабва през 2024 г.; икономиката на САЩ, например, се очаква да нарасне с 1,1 процента тази година и 0,8 процента през следващата година.

Китай е ясно изключение от тенденцията на глобално икономическо забавяне. Световната банка очаква икономическото отваряне на Китай да подкрепи глобалния растеж, като прогнозата за китайската икономика е да нарасне с 5,6 процента тази година.

Световната банка очаква глобалната инфлация да спадне постепенно, но основната инфлация в много страни се очаква да остане над нивата преди Covid, ситуация, която ще продължи до 2024 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html