вторник, 21 май 2024 г.

Началникът на кабинета на Тръмп е свидетелствал в разследването срещу президента

Бившият началник на кабинета на Доналд Тръмп, Марк Медоус, даде показания пред голямото федерално жури в разследването на специалния прокурор срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи New York Times, цитирайки два източника, запознати със ситуацията.

Новината съобщи и CNN, също цитирайки анонимен източник.

Специалният прокурор Джак Смит отговаря за разследванията на Министерството на правосъдието дали Тръмп, който беше президент от 2017 г. до януари 2021 г., е боравил неправилно със секретни документи след напускане на поста и дали незаконно се е опитал да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от Джо Байдън .

Не е известно кога Медоус, последният началник на кабинета на Тръмп, е дал показания или дали следователите са го разпитвали за единия или и двата случая.

В писмено изявление, предоставено на The Times, се посочва: „Без да коментира дали г-н Медоус е свидетелствал пред голямото жури или в някакво друго производство, г-н Медоус е решен да каже истината, когато се изисква от закона.“

Трима от адвокатите на Тръмп бяха в Министерството на правосъдието тази седмица на фона на съобщенията, че прокурорите приключват разследването на документите.

Няколко медии съобщиха, че правният екип на Тръмп е бил в секретариата, за да поиска от прокурорите да не повдигат обвинения срещу Тръмп за секретни документи, открити в имението му Мар-а-Лаго във Флорида, след като той напусна Белия дом през 2021 г.

Срещу Тръмп вече е повдигнато обвинение в Ню Йорк по делото за плащане на пари на порно актриса, за да я накара да мълчи за предполагаемата афера. Предстой да му бъде повдигнато обвинение и за боравене със секретни документи извън правомощията му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html