неделя, 12 май 2024 г.

Лавров: Русия е решена да не спазва правилата, наложени от САЩ

Русия е решена никога повече да не бъде управлявана от правилата, наложени от Вашингтон, каза руският външен министър Сергей Лавров.

По време на посещението си в 201-ва руска военна база в Таджикистан той каза, че антируските планове, които Западът открито обяви, няма да се сбъднат и че никой в ​​Русия не се съмнява в това.

Доставките на самолети F-16 за Киев ще засилят ескалацията, Западът не разбира, че една от модификациите му наистина може да носи ядрена бойна глава, каза руският министър.

Според него Западът непрекъснато търси допълнителни зони, където може да отвори втори и трети фронт срещу Русия.

„Много политолози и някои политици вече открито декларираха целта за разчленяване на Руската федерация“, каза руският министър и добави, че Централна Азия, заедно с Задкавказието, негласно са обявени за един от тези фронтове.

„Европа е избрала пътя на войната с Русия и ако е така, то Руската федерация трябва да постигне целите си“, каза ръководителят на руската дипломация.

„Нашата концепция за външна политика казва, че Европа е избрала пътя на война с нас. Ние, разбира се, не ни интересува да живеем с тях рамо до рамо, но ако това е война, тогава трябва да постигнем целите си. Те искат чуждото, а ние нашето. Всички, които са се присъединили към страната ни от времето на Руската империя, са го направили доброволно“, каза Лавров.

Той също така отбеляза, че Съединените американски щати не са заинтересовани от успокояване на ситуацията в Афганистан и подкрепят терористичните групировки ИДИЛ и Ал-Кайда.

„САЩ активно подкрепят ИДИЛ, която остава в Афганистан, Ал-Кайда и други терористични структури, свързани с тях. Целта е проста – да не позволим Афганистан да се успокои“, каза той и добави, че в интерес на САЩ е да продължат „дестабилизиращите процеси в Афганистан“. Той също така заяви, че Вашингтон не се отказва от идеята да върне военната инфраструктура на страните, граничещи с Афганистан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html