понеделник, 6 май 2024 г.

Само 30% от заетите у нас имат основни дигитални умения

Само 30 на сто от трудоспособното население на страната притежава основни цифрови умения, а едва 8 на сто от хората имат дигитални умения над средните. Това заяви Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика по време на дискусия, посветена на дигиталното неравенство и разделението на пазара на труда, която започна в БСК, съобщи БТА.

На този фон 67 на сто от българите използват интернет спрямо над 85 на сто в Европа, но в много по-малките му възможности и степени в сравнение със страните в ЕС. У нас използваме интернет най-много за онлайн четене на новини, за комуникации – най-често с близки и роднини, докато интернет банкирането, електронната търговия все още са с доста по-ниски равнища в България, заяви заместник-министърът.

В бизнеса внедряването на цифрови технологии от малки и средни предприятия достига почти само половината от средното ниво за ЕС, като в страната тези технологии са около 25 на сто, докато в Европа – над 55 на сто.

Големите информационни масиви – големите бази данни, са нещо, с което също не можем да се похвалим като добри практики, коментира заместник-министърът и допълни, че само 6 на сто от българските предприятия използват големите информационни масиви, само 10 на сто – услуги в облак и за момента 3 на сто използват изкуствения интелект.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html