сряда, 15 май 2024 г.

Де Кро: Киев да изясни използването на белгийско оръжие на територията на Русия

Белгия ще поиска от Украйна да изясни докладите, според които проукраинските сили са използвали белгийско оръжие в битки срещу руски войски в западните части на руска територия, е заявил белгийският премиер Александър Де Кро пред белгийското радио 1.

„Вашингтон Поуст“  съобщи в събота, че членове на антируските сили са предприели презгранична атака от Украйна в района на Белгород в Западна Русия миналия месец, използвайки тактически превозни средства, дарени на Украйна от Съединените щати и Полша, както и пушки, произведени в Белгия и Чехия.

„Нашето министерство на отбраната и разузнавателните агенции започнаха разследване, за да установят какво точно се е случило. Европейското оръжие се доставя на Украйна при условие, че се използва на територията на Украйна, за отбраната на украинска територия. Извършваме строг контрол, за да сме сигурни, че договорените условия се спазват“, каза Де Кроа.

Аnteni.info припомня, че руски доброволчески отряди и легионът „Свобода за Русия“ започнаха боеве с руските сили на територията на Белгородска област. Това доведе до евакуация на част от населението, на този фон Украйна отрече да е имала участие в нападенията на територията на Руската федерация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html