неделя, 19 май 2024 г.

Парламентарното заседание започна с декларация от ГЕРБ за Деня на почит към паметта на Ботев

Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента започна с декларация на ГЕРБ-СДС за Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Декларацията беше прочетена от депутата Марин Маринов.

В дневния ред на Народното събрание е т.нар. блиц контрол. Предвижда се депутатите да обсъдят на второ четене промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет.

Марин Маринов, ГЕРБ-СДС: „Титан с несломим дух. Ботев извиси себе си. Със смъртта си постигна безсмъртие. Остава недостижим съдник, пример, който да следваме и днес. Нека, когато изпадаме в дребнотемие да се сетим за строгия поглед на поета и сами да си дадем присъда. Нека не съдим и тези, които превърнаха тази трибуна в гладиаторска арена на низки страсти. Присъдата им е дадена. От кой ли? От Ботев. Днес много хора ще упражняват красноречието си, трябва и да замълчим. Нека осъзнаем отговорността си в днешното велико време.“

Декларация имаше и от „Възраждане“:

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“: „Много хора са забравила това, които било във времето преди Освобождението. Днешният ден не е просто ден па памет. Ние правим своя избор за себе си като какъв ще живее и като какъв ще умре – като герой или като предател. В нас тече кръвта на Ботевите четници, но и на предателите. Ние избираме дали да бъде следовник на героите или на предателите. Нека всеки от нас се замисли затова в 12 като засвирят сирените“.

Предвиден е и три часа редовен парламентарен контрол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html