събота, 18 май 2024 г.

25 събития по време на детския литературен фестивал

Стартира шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“. Събитието ще бъде под мотото „Чети и откривай“. То ще се проведе в рамките на Пролетния панаир на книгата и ще продължи цяла седмица – от 29 май до 4 юни 2023 г., в пространството пред НДК, София. Детският литературен фестивал е със свободен вход.

Предвидени са над 25 събития – деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти – за най-малките, все още несамостоятелни читатели, за децата на възраст от 7 до 14 години и за гимназистите.

Тазгодишното издание на Фестивала може да се похвали със сериозно международно участие. От Финландия ще пристигнат авторите на поредицата „Куче на име Коте“ – писателят Томи Контио и художничката Елина Варста. Децата ще могат да се срещнат и с испанската писателка Елия Барсело, която ще представи книгата си „Да сътвориш Франкенщайн“, която е носител и на престижната награда „Едебе“ за юношеска литература. От Чехия за среща с по-порасналите деца (над 10-годишна възраст) идват  писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, за да представят новата си книга „Н2О и тайната водна мисия“.

Друг акцент във фестивалната програма са честванията на годишнините на Алеко Константинов, Джордж Оруел, сър Тери Пратчет, „Малкият принц“ и първата българска географска карта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html