неделя, 19 май 2024 г.

Тина Търнър оставя 250 милиона долара

В зенита на славата, така ще я запомнят хората

Тина Търнър почина на 83-годишна възраст в имението си в Кузнахт, близо до Цюрих, Швейцария. Звездата си отиде след дълго боледуване, но легенди като нея никога не умират, само заживяват нов живот. Тя наелектризираше публиката с неповторимия си кадифен глас, който е звучал във филмите за Бонд, а и във всеки дом. Късите рокли и провокативните тоалети, с които изглеждаше зашеметяващо дори на зряла възраст, също бяха нейна запазена марка.

Анна Мей Бълок, както е рожденото име на певицата, остави наследство, което се оценява на над 250 милиона долара. През 2013 г. тя получи швейцарско гражданство и се отказа от американския паспорт, сякаш за да скъса символично с тежките травми, които преживя в САЩ. Завещанието й не бе обявено публично, но Тина има много роднини, които ще разпределят богатството й. Тъжно, но покойна звезда от нейния ранг продължава да печели и след смъртта си. През 2021 г. тя даде авторските си права за 50 милиона долара, но все още получава солиден дивидент. Тина е една от най-продаваните певици за всички времена с над 200 милиона копия от албумите си.

Уви, родните й синове Крейг и Рони починаха преди нея, но тя има и осиновени деца от брака си с деспотичния си първи съпруг Айк Търнър. Той бе нейн откривател и продуцент, в първите й години бяха и колеги, но я тероризираше жестоко. На млади години певицата е излизала болна на сцената, пяла е с насинени очи и пукнати устни. За богатството й ще претендира и вторият й съпруг – германският музикален продуцент Ервин Бах, с когото заедно купиха имението в Швейцария за 76 милиона долара. Казват, че само поддръжката на такъв внушителен имот излиза по няколко милиона на година. В последните години Тина Търнър страдаше от рак на червата и от бъбречна недостатъчност. През 2017 г. любимият й Ервин й дари бъбрек и операцията мина успешно, но за съжаление здравословните й проблеми отново се появиха.

В живота певицата беше до болка откровена, както е и на сцената. Лъвската й грива, която също е нейна запазена марка, е перука. Така е от години, а не само заради болестта, заради която Тина губи косата си. Звездата без притеснение е признавала това. „Сменям перуките така, както другите хора сменят дрехите си“, признавала е тя. Родена в религиозно семейство на ревностни баптисти, в последните години Тина живееше като будист. Затова е споделяла, че не се страхува от смъртта. „Ще съм готова, когато вратата се отвори“, казва тя през 2018 г.

Тина Търнър е спечелила 12 награди „Грами“, включително три отличия в Залата на славата и приз за цялостно творчество. Тя беше въведена в Залата на славата на рокендрола през октомври 2021 г.

Животът й е достоен за филм. Родена е затънтено градче в Тенеси, в бедно семейство на афроамериканци. Баба й е индианка.  Родителите й били обикновени селскостопански работници, събирали памук на полето, трудели се във фабрика. От невръстна познава тежкия физически труд и недоимъка. За кратко работи и като санитарка в болница. Пее госпъл в църковния хор, където мощният й глас и великански талант се забелязани и предначертават музикалната й кариера.

В първите години с Айк Търнър са и семейство, и музикален дует. Срещата е романтична. На 17 години за пръв път отива в музикален клуб в Сейнт Луис. Там тийнейджърката е омагьосана от ритмите и от… китариста Айк. За да го впечатли, тя грабва микрофона и изпява „Знаеш, че те обичам“. Айк е впечатлен и тяхната история започва! Той е с 8 години по-възрастен от нея, сключват брак през 1962 г. в Тихуана Мексико. Но от романтичния китарист вече няма и следа, в първата им брачна нощ той води Тина в публичен дом, за да гледа как проститутки правят секс. Унизената певица не смее да мръдне, защото вече познава лошия нрав на съпруга си.

Първият й съпруг я малтретира жестоко

Айк помага много за това обикновеното тъмнокожо момиче от бедния американски юг да се превърне в суперзвезда от световен мащаб. Но цената е жестока! Партньорът й изневерява, злоупотребява с алкохол и наркотици, пребива я, малтретира я, експлоатира я като робиня. Принудена е да живее с многобройните му любовници под един покрив, а децата са свидетели на разрушителните отношения в семейството. Айк е садист – пребива я с колан, гаси цигари в тялото й, гори я с нажежена ютия, пробожда я с шишове за лед. Носът й е чупен толкова пъти, че се подлага на операция. След 6 години тормоз Тина решава да сложи край. Изпива повече от 50 валиума. Айк разбира, но я изкарва на сцената да пее – тя му е като златна кокошка, носи му пари за алкохол, дрога и чужди жени. Чак след това я кара в болница, където лекарите спасяват живота й. В деня на изписването й я пребива отново и пак я кара на концерт.Тина опитва да се отърве от деспотичния си съпруг, но все не може. Той я държи като с клещи.

През 1976 г. все пак бяга, криейки се в хотел, за да избегне разправиите и мъчителен развод, се отказва от всякакви финансови претенции. Личните проблеми неминуемо се отразяват и на кариерата й. През 70-те години тя започва да залязва, хората почват да я забравят, няма концерти, появяват се и първите здравословни проблеми. Но борбената мадама с африканска и индианска кръв не се отказва. На почти 40 години има няколко цента в джоба, а е самотна майка на две деца. За да се издържа пее и танцува в долнопробни кръчми. Чисти чужди къщи за някой долар повече. „Връзката ми с Айк беше обречена от деня, в който той разбра, че ще бъда машината му за пари. Той трябваше да ме контролира, икономически и психологически, така че никога да не мога да го напусна“, пише Търнър в биографията си от 2018 г. „Моята любовна история“.

На 45-годишна възраст щастието й се усмихва отново! През 1984 г. прави дългоочаквания пробив като солов изпълнител. Печели 4 награди „Грами“ с „Private Dancer“. Суперхитът „What’s Love Got to Do with It“ предвещава този нов успешен солов път. Следват концерти, албуми касоразбивачи, и луди хитове по върха на класациите. През 1988 г. прави феноменален рекорд в Рио де Жанейро, като пее на живо пред повече от 180 000 души. Постижението влиза в Книгата на Гинес. А в средата на 1980-те открива и истинската любов, в лицето на втория си съпруг Ервин Бах. Той е пълна противоположност на Айк – мил, грижовен, галантен, истински джентълмен. Нарича я на галено „Шатци“.

Звездата беше и бизнес дама, като инвестираше парите си разумно. Обичаше и благотворителността, често даряваше за благородни каузи – за детски болници, за млади артисти, за борбата със СПИН. Тина Търнър вече е на небето, но уникалният й талант остава тук. Завинаги.

Колекционира „Ягуари“

Тина Търнър беше голям фен на автомобилите, особено на една марка – „Ягуар“. И няма как, това е колата на Джеймс Бонд, а тя изпълнява главната песен от филма „Златното око“. Няколко от автомобилите в гаража й са именно различни модели на „Ягуар“. В култовата сага „Лудия Макс“ се изявява като актриса, където също шофира невероятно красив модел. Голяма фенка е и на най-бързите момчета на планетата – състезателите от Формула 1. Любими са й старите кримки от 60-те и 70-те, а в последните години била фенка на Люис Хамилтън.

Признавала е, че обожава да кара бързи коли. Защото сама така се чувствала истински свободна.

Милицията не й дава да пее с прозрачна рокля в Бургас

Тина Търнър пристига на турне в социалистическа България през 1981 г. Великата певица изнася няколко концерта – в София, Пловдив, Варна и Бургас. Публиката е в екстаз, такъв изпълнител никога не и идвал в страната ни.  Звездата дава интервю за „Всяка неделя“, като водещ тогава е Янчо Таков.

Кралицата на рокендрола впечатлява с това колко е земна. Пее и танцува на живо в студиото на БНТ. Плейбой номер едно на НРБ Иван Славков тогава е шеф на националната телевизия. Веднага тръгва слух, че Батето имал нещо с шармантната американка, но може и да е легенда.  В Бургас Тина иска да излезе на сцена с прозрачна рокля, но народната милиция не дава. Обяснява, че това е просто шоу, но нашите се запънали. В крайна сметка облича по-благоприличен тоалет, за да не обиди социалистическия морал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html