понеделник, 6 май 2024 г.

Елена Райнова развежда Методи Андонов

Актрисата Елена Райнова е носителката на тазгодишната награда почетен „Аскеер“. 55 години тя остана вярна на Театър „Българска армия“, където изигра роли, останали завинаги в златния фонд на репертоара му. Сега играе в „Представление и половина“, в което роли имат всички 14 актриси на трупата. За нея отличието е доста неочаквано. За приза я предлага актьорът Георги Къркеланов, а някои от колегите й дори гласуват с двете ръце, пише “Галерия”.

Зрителите я помнят като шармантната баба от нашумяла тв реклама на жилищен кредит, която е наметнала разноцветни старовремски одежди и се жалва, че наемателите са я напуснали. Пак тя е властната тъща на Ставрев в култовия сериал „Стъклен дом“.

Макар да е изиграла десетки роли на сцената и на екрана, усмихнатата и очарователна актриса е можело да стане и оперна певица. Тя е сопран и е  дъщеря на един от основателите на оперетата у нас Коста Райнов. Докато е учил право, той е работил в школата на Народния театър. Елена всъщност израства в оперетата, макар на баща й да не му било много приятно, че дъщеря му е често там. Явно е искал да я предпази от сцената. Тя и до ден днешен знае наизуст всички оперети заедно с увертюрите им. Елена дори не казва на баща си, че ще кандидатства във ВИТИЗ, защото е сигурна, че ще я спре. Чак след като преминава във втория кръг на академията, тя съобщава новината и дори му представя стихотворението, което е избрала. Баща й обаче не приема с охота желанието на дъщеря си да се занимава с актьорския занаят. Тя обаче кандидатства и в Консерваторията – специалност „Оперно пеене“, където е приета и то още 18-годишна, когато гласът й още мутира. Явява се с изключително трудната ария на Тоска. Приемат я и във ВИТИЗ и тя избира театъра пред операта. Класът, в който попада в академията през 1963 г., е наречен „златен“. Проф. Стефан Сърчаджиев и асистентът му тогава Методи Андонов избират в него Стефан Данаилов, Катя Паскалева, Илия Добрев, Меглена Караламбова, Северина Тенева, Стефан Мавродиев, Марин Янев, Латинка Петрова, Пламен Дончев, Добромир Манев, Андрей Аврамов  – все актьори, повечето от които стават истински звезди.

Назначена е в театъра в Пловдив със заплата 72 лева. Там е и Стефан Данаилов – Ламбо, който научава Елена и другите им колежки да пият вино. Момчетата купуват виното, а момичетата гевречетата. И така започвали купоните им. Променливостта на характера й е толкова очарователна – ту слънце грее, ту дъжд вали, казва за нея Стефан Мавродиев. На младини Мавро бил влюбен в нея. В Пловдив, където са разпределени, веднъж се качил по водосточната тръба на сградата, където живеела на втория етаж, чукнал на прозореца, за да влезе, но Елена не му отворила и той паднал от тръбата. Заради тази случка той две години куца.

В „Момчето си отива“

Навремето в „Армията“ я кани началникът полк. Игнев. Пристигат заедно пет души – тя, Меглена Караламбова, която остава през годините най-добрата й приятелка и са свързани като „Пижо и Пенда“, Иван Налбантов, Илия Добрев, Стоян Стоев, а Стефан Данаилов се включва малко по-късно, защото тогава играел в сериала „На всеки километър“.

Двете най-известни роли на актрисата са в култовите филми шедьоври „Бялата стая“ (като Рина), където играе с Апостол Карамитев, и „Момчето си отива“. Там тя е певицата Нели Йорданова. Има един опасен момент по време на снимките на филма във Враца. Елена изпитва личен ужас, според сценария трябва да се вози на мотопед с Филип Трифонов. Самата тя изпитва страх от мотори, а косите й съвсем се изправили, когато разбрала, че колегата й никога не е карал, а зачислената машина е стара и почти дефектна. Когато камерата започнала да работи, теренът се огласил от писъците на изплашената до смърт Елена. В лентата обаче не звучи нейният глас, а на забегналата на Запад Лиана Антонова, която случайно успели да ангажират при нейно кратко завръщане в страната.

Други от най-успешните роли на актрисата са агентката на ЩАЗИ Дорис Холт от „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ и Маргарита от „Голямата скука“ – и двата са филми на Методи Андонов. С нейния учител във ВИТИЗ дори пламва страстна любов. Режисьорът на „Козият рог“ дори изоставя семейството си – съпругата Цветана Гълъбова (по-късно спътница в живота на актьора Петър Слабаков) и двете си дъщери Милена и Невена, заради красивата Елена. Всички знаели за лав сторито, но ранната смърт на 13 години по-големия от нея режисьор, попречила на връзката им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html