сряда, 24 април 2024 г.

Учителска стачка отложи премиерската ротация в Румъния

Учителите в северната ни съседка за пореден път стачкуват за по-високи заплати.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде преустановена. Това съобщи на извънредна пресконференция настоящият министър-председател на страната Николае Чука заедно с другите двама лидери от управляващата коалиция – председателите на Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Днес Чука трябваше да се оттегли от поста премиер, за да предаде щафетата на председателя на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Марчел Чолаку и да се осъществи ротацията на властта между коалиционните партньори. “Няма да подавам оставка и да бягам от отговорност до разрешаването на кризата”, подчерта Николае Чука. Той информира, че от 2022 г. до днес са били отпуснати 8 млрд. леи за реформи в образованието и отправи апел за рационалност към протестиращите учители.

“Това са проблеми, акумулирани с времето, в продължение на 30 години. Не можем на мига да отпуснем парите, за които настояват”, добави Чука. Премиерът отбеляза, че благодарение на създадената стабилна коалиция и политическа стабилност, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията. Николае Чука информира, че през първото тримесечие на тази година Румъния е трета по икономически растеж в Европейския съюз.

Чука бе подкрепен от своя бъдещ наследник на поста – Марчел Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правилно и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

„Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет номер едно в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви председателят на Камарата на депутатите и лидер на Социалдемократическата партия.

Решението за отлагането на ротацията е било взето след извънредни консултации в четвъртък вечерта, съобщиха тримата коалиционни лидери. Те не пожелаха да отговарят на въпроси на медиите, въпреки че бяха помолени за подробности относно решението.

Начинаещ учител в Румъния получава малко под 2400 леи (537 долара) на месец, което е около половината от средната месечна заплата за страната от 4554 леи (1019 долара), отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html