понеделник, 6 май 2024 г.

Китаристът Цветан Недялков живее трети живот

Китаристът на „Ку –ку бенд“ Цветан Недялков и 14-годишният му син Мартин оцеляха по чудо след взрив на литиево-йонна батерия миналата седмица, пише “Галерия”.

Цецо купува тротинетка на детето, включва я да се зарежда с батерията в хола, синът му излиза, той влиза в банята и десет минути по-късно тротинетката избухва като бомба. Взривът избива прозорците и подпалва апартамента. За щастие, Недялков и сина му се отървават по чудо, но изгарят три от скъпите китари на музиканта. „Днес, 17 май, е голям ден. Днес е изключителен ден. Днес е изумителен ден, защото моят колега и приятел Цветан Недялков, с когото сме заедно от 30 години, и неговият син Мартин имаха най-големия късмет на света. Благодарение на късмета, на Бог, или на който там пише какво да се случи на всеки един от нас, моят колега и приятел и велик китарист Цветан Недялков и синът му са живи и здрави. Ако им се беше случило нещо, направо не знам какво щях да направя. Пиша тези редове, за да ви отправя сигнал за внимание, когато купувате такива устройства. Явно технологиите са напреднали, но не достатъчно, за да могат да ни предпазят от такива инциденти. Инциденти, които могат да станат трагедии. Така че – внимавайте!“, написа шефът му Слави Трифонов в социалните мрежи. Явно Цветан Недялков е роден под щастлива звезда, защото вече живее трети живот след като победи рака.  Китаристът е диагностициран с лимфом през 1997 г. Лекува се четири години и за щастие коварната болест отдавна е зад гърба му. „Имах огромния късмет, че съм част от „Ку-ку бенд“, защото музиката ми беше като отдушник. Излизайки от болницата, ходех на участия, забавлявахме се и така не мислех за болестта. Имах работа през цялото време, не съм оставал вкъщи. Това ме крепеше да продължавам напред“, призна китаристът преди време. Вследствие на тежката химиотерапия обаче със съпругата му имат проблеми да имат дете. Обикалят по доктори близо десет години, преди да срещнат известният инвитро специалист д-р Георги Стаменов. Той е този, който пръв им дава надеждата, че нищо не е загубено.

С жена му Незабравка и сина Мартин като бебе

„Бяхме се поизмъчили доста, защото други доктори казваха, че нямаме никакъв шанс. Накрая решихме да осиновим дете, но въпреки това продължихме да пробваме и чудото стана“, казва още Цветан. Синът им Мартин се ражда след шестия опит инвитро. Със съпругата си Незабравка Цветан е от ученическите си години. Сключват брак през 1993 г., когато е най-голямата криза – има само хляб и мляко по магазините, но те решават да се оженят. Незабравка е преподавател в Нов български университет по моден дизайн.

В последните няколко години един от най-добрите китаристи в България се възприема и в друга роля – на преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Преди три години той дори стана професор. Преподава на студентите по дисциплината „Китара“. Занимава се с всеки поотделно, защото предметът му е практически. Освен това той има и две баничарници в центъра на София и в Студентски град.  Партньор в бизнеса е негов приятел от детските години – Мирослав Цонковски. Цветан не меси баниците. „Но съм ги пробвал – имаме страхотни майстори“, смее се той. А и често черпи колегите си от „Ку-ку бенд“ с тестените закуски, защото те много ги харесват. Той попада в „Ку-ку бенд“ преди 27 години

Когато влиза в групата, си мисли, че е малко несериозна работа. Всичко се случва след обаждане от Дългия. По това време той вече е с Евгени Димитров, който познава Цветан Недялков от казармата – двамата са хористи към ансамбъла на Строителни войски. „Не го познавах – той е от Плевен, завършил тамошното музикално училище, пък аз – софийското. Веднага се харесахме, защото Маестрото слушаше музиката, която и аз харесвах – рок и прогресив рок – „Йес“, „Тото“. Веднага си допаднахме“, спомня си Цветан.

По времето, когато му се обажда Слави, китаристът се е върнал от чужбина. Работи в Норвегия, Финландия, Швеция. Заминава с група LZ и в началото трябва да свирят по кораби, но договорът се проваля и те започват работа по заведения. Там Цветан вижда за първи път какво е шоубизнес. Бързо разбира, че свиренето по ресторанти не е за него, и след няколко месеца се прибира в София. „Евгени казал на Слави за мен и той ми се обади да се видим. И така се оказах в „Ку-ку бенд“ вече 20 години“, спомня си Недялков. Покрай шоуто успява да сбъдне и мечтата си да свири с големи музиканти като Ал ди Меола и Дзукеро.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html