сряда, 24 април 2024 г.

„Фич“постави топ кредитния рейтинг на САЩ под негативно наблюдение

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Заради дискусиите относно тавана на държавния дълг на САЩ рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch) постави топ кредитния им рейтинг „ААА“ под негативно наблюдение с възможност за негово понижение, съобщи БНР.

Действието на агенцията идва като предвестник на възможно понижение на най-високата кредитна оценка на водещата световна икономика, ако Конгресът на САЩ не успее да се договори за повишаване на текущия таван на държавния дълг, което да позволи увеличаване на средствата, заемани от финансовото министерство (поемане на нов държавен дълг).

От „Фич“ специално подчертават нарастващата политическа партизанщина, която възпрепятства напредъка към постигане на решение за повишаване или суспендиране на лимита на дълга, въпреки че финансовото министерство предупреди многократно, че още в началото на юни има риск от изпадане в несъстоятелност по обслужване на държавния дълг. „Фич“ посочва, че неуспех да се постигне споразумение преди крайната дата би изпратил отрицателен сигнал за цялостното управление и желанието на САЩ да изпълняват задълженията си своевременно, което би било несъвместимо с поддържането на рейтинг на ниво „AAA“. Кредитният рейтинг на „Стандард енд Пуърс“ (Standard & Poor’s) за Съединените щати е „AA +“ със стабилна перспектива, а на кредитната агенция „Мудис“ (Moody’s) е на ниво „Aaa“ със стабилна перспектива. Кредитният рейтинг на агенция DBRS за САЩ също е на ниво „AAA“ със стабилна перспектива.

Евентуалното понижение на „ААА“ рейтинга на САЩ може да повлияе негативно на цените на държавни ценни книжа за трилиони долари, които също се ползват с рейтинг „ААА“. Днешното решение на „Фич“ съживи спомените от 2011 г., когато агенцията S&P понижи рейтинга на САЩ до „АА +“ и това предизвика каскада от други понижения, както и разпродажбата на акции на фондовите борси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html