19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Пригожин вещае нова революция в Русия

В Русия може да избухне революция, подобна на тази през 1917 г., и страната да загуби войната срещу Украйна, ако елитът не се заеме сериозно с нейното водене, прогнозира Евгений Пригожин, шеф на наемническата армия „Вагнер“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според него, ако обикновените руснаци продължават да получават децата си в поцинковани ковчези, докато децата на елита „си клатят задниците на слънце“, Русия ще бъде изправена пред сътресения по подобие на революциите от 1917 г., довели до гражданска война. „Това разделение може да завърши както през 1917 г. с революция. Първо ще се надигнат войниците, а след това – и техните близки“, предупреди олигархът. „Вече има десетки хиляди от тях – роднини на убити. И вероятно ще станат стотици хиляди – не може да избегнем това“, отбеляза той.

Шефът на „Вагнер“ каза още, че неговата милиция е загубила в продължителните боеве на Бахмут над 20 000 бойци. Тази бройка е много по-голяма от твърденията на Кремъл, отбелязва Асошиейтед прес. Освен това, за сравнение, Съветският съюз загуби в Афганистан 15 хиляди военни в периода 1979-1989 г.

Не споделям оптимистичната позиция, че Западът ще се умори от войната и Китай ще посредничи за мирно споразумение, подчерта Пригожин. Вместо това, каза той, Киев подготвя контранастъпление, целящо изтласкване на руските войски обратно към границите от 2014 г, когато Москва анексира Крим.

Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут, в който се водят интензивни боеве, и да атакува Крим, смята шефът на „Вагнер“. „Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война. Намираме се в такова състояние, че може да загубим Русия“, предупреди Пригожин в интервю, публикувано в неговия канал в „Телеграм“. Той призова да бъде въведено „военно положение.“ Той заяви още, че прякорът му „Готвачът на Путин“ е глупав, тъй като не може да готви и никога не е бил готвач. „Касапинът на Путин“ може би е по-подходящ прякор, пошегува се той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html