20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

Божидар Божанов: Ще има промени в проектокабинета „Денков“

Снимка: БГНЕС

В деловодството на Народното събрание са входирани множество законопроекти. Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божанов е вносител на редица текстове, свързани с промени в Закона за движение по пътищата и Кодекса на труда. Интензивните преговори за съставяне на кабинет в събота и неделя обаче изместват фокуса.

„Нещата са динамични, променят се постоянно. Нашата цел е да има правителство с по-експертен профил. Говорим за конституционна реформа откакто сме създадени. Няма промяна в решението да не подкрепим мандат на ГЕРБ. Не сме променяли тезата си за кабинет „Денков“. Промени в кабинета е вероятно да има“, заяви Божанов пред „България от еър“.

Гостът посочи, че кабинетът няма как да бъде ярко политически и затова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ търсят подкрепа за конституционно мнозинство.

„Трусовете в прокуратура показаха колко е важно да реформираме тази институция, преди тя съвсем да е избухнала. Скандалите от миналата седмица са абсолютно недопустими за правова държава от ЕС“, каза още Божанов.

„Надявам се да излъчим правителство. Бюджет трябва да бъде приет, общините са затруднени“, отбеляза депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите му реформата в пътната безопасност е комплексна и от НС опитват да подходят към нея цялостно. А законопроектът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ решавал само част от проблемите – връчването на актове и фишове на хора, които дълго време ги трупат и не плащат. Такива шофьори ще бъдат спирани и принудително ще им бъдат връчвани актовете и фишовете.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ предлагат също отпадане на синия талон и всички стикери по предното стъкло на автомобила.

„Само един законопроект няма да реши проблемите. В петък гласувахме промени в Наказателния кодекс. Обсъждахме новите водачи да имат по-малко точки, да не могат да шофират мощни коли“, коментира Божанов.

Сред предложенията е хартиената трудова книжка да бъде заменена от централизиран регистър. Мерките за защита на данните трябва да бъдат доста над средните, смята Божанов.

„Няма всички категории данни в НОИ и НАП. Трябва да има етап на дигитализиране на настоящите трудови книжки, за да получим архивните данни. Трудно е и защото има запори, процеси по служебното вписване, много е пъстра палитрата от хипотези. Надяваме се през 2026 г. да забравим за главоболията с трудовите книжки“, обясни депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html