20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

“Нова демокрация“ първа на вота в Гърция, но без мнозинство, върви към нови избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова демокрация“ първа на вота в Гърция, но без мнозинство, върви към нови избори, където ще може да ползва бонус за първа сила, съобщи БТА.

В слово, което произнесе пред привърженици, премиерът и лидер на партията Кириакос Мицотакис потвърди, че се ориентира към предизвикване на нови парламентарни избори, на които дясноцентристката сила очаква да си осигури абсолютно мнозинство в гръцкия парламент. „Имаме дълг да застанем на висотата на обстоятелствата и самостоятелното управление на Нова демокрация да бъде потвърдено и математически пред урните“, заяви той пред ентусиазираните привърженици, които го приветстваха пред офисите на партията на бул. „Пиреос“ в гръцката столица.

По-рано в изявление пред медиите, излъчено по държавната телевизия ЕРТ, Мицотакис определи неочаквано категоричната си изборна победа като „политическо земетресение“. Той благодари на „милионите гъркини и гърци, които отново определиха Нова демокрация за голям и несъмнен победител“. Мицотакис отбеляза, че с гласа си те са показали, че признават важните стъпки напред, които е направила страната през последните четири години. Лидерът на „Нова демокрация“ подчерта, че резултатите от вота говорят, че партията му има одобрението на избирателите да управлява самостоятелно и че гласоподавателите са поискали това по един категоричен начин.

Гръцкият премиер каза, че избирателите с гласа си са поискали също Гърция да върви по-бързо по пътя на прогреса и на смелите реформи, за по-добри заплати, за повече работни места, за по-добро здравеопазване, за общество с по-малко неравенство, за силна и сигурна Гърция в една нестабилна среда.

Победата на „Нова демокрация“ на днешните парламентарни избори беше много по-категорична от прогнозите. Междинните резултати от преброяването на гласовете в почти 95% от избирателните секции дават на дясноцентристката партия около 40,8 процента от вота, което е с над 20 пункта повече от втората партия, лявата СИРИЗА, която се представи под очакванията. На вероятните нови избори ще влезе отново в сила избирателна система, която дава допълнителни места на първата парламентарна сила, което би позволило на „Нова демокрация“ да състави собствен кабинет, ако повтори резултата си.

Според конституцията след обявяването на окончателните резултати при липса на парламентарна сила с абсолютно мнозинство президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила. Ако тя не успее да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си или върне мандата, мандати се връчват на втората и третата сила. Всеки проучвателен мандат се връчва със срок за изпълнение от три дни. Ако те не бъдат реализирани, президентът свиква лидерите на първите три политически сили в последен опит за постигане на съгласие, след което, ако и това не се осъществи, разпуска парламента и назначава служебно правителство.

При очертаващото се съотношение на силите в гръцкия парламент, където Нова демокрация ще има над 140 места от общо 300 депутати, вероятността за съставяне на правителство, ако тя не реализира мандата си, изглежда чисто теоретична.

Проверка на Anteni.info сочи последните резултати, цитирани от в. Катимерини“. Те показват, че „Нова демокрация“ е първа в почти всички избирателни райони на страната и има 40,79% от гласовете, което им отрежда 146 мандата в 300-местния парламент на Гърция. Лявата партия „Сириза“, която има доверието на 20,07% (71 депутата) от гласувалите в страната, печели единствено в окръг „Родопи“. Трети на изборите са социалистите от ПАСОК с 11,46% и 41 мандата. Комунистите са четвърти със 7,23% и 26 депутата. На пето място е дясната партия Гръцко решение“, получила 4,45% от гласовете и ще има 156 мандата.

Прави впечатление, че цели 16% от гласовете са били дадени за други партии, извън петте, които ще влязат в парламента.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html