20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

Екатерина Захариева: „Промяната“ и „Демократична България“ имат време да размислят и да ни подкрепят

Екатерина Захариева, кадър БНТ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел. Това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ в ефира на БНТ.

„Лидерът ни много пъти е казвал, че ако се разберем предварително – това в чий мандат е, е технология. Лошото е, че не виждам да сме се разбрали предварително и не виждам логика как, ако не се случат нещата с първия мандат, ще се случат с втория.

Моят призив е към „Продължаваме промяната – Демократична България“ е да кажат с кой от приоритетите на Мария Габриел не са съгласни. И това заинатяване – „100% ще стане с втория мандат, ако не стане с първия“ – от кого ще търсят подкрепа? От БСП или Възраждане ли ще търсят подкрепа? Щото това остана – те са обявили, че няма да подкрепят първия мандат.

Така че, имат още малко време, надявам се наистина за разум, защото звучи несериозно – ние няма да ви подкрепим, но очакваме от вас да ни подкрепите. Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да влезе в правителство, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят. Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено. По законодателната програма и по спешните закони, включително и по съдържанието им, нямаме разминаване на 99% от тях“, каза Захариева.

Тя определи твърденията на Владислав Панев, че лидерът на ГЕРБ е принуден да подкрепи втори мандат на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да избегне наказателно преследване от главния прокурор, като смешни и несериозни. Допълни, че никой от ПГ на ГЕРБ-СДС не се страхува в лично качество от заканите на Гешев.

Разговорите между ГЕРБ, ДПС и ИТН за състава на проектокабинета „Габриел“ продължават и в момента. Съставът му ще бъде обявен утре.

„Крайно време е България да има редовно правителство, защото две години сме в режим на свободно падане. Убедена съм, че ще ни разделят от Румъния, ако няма редовен кабинет и съм убедена че това може да се случи още тази година. Ако няма редовен кабинет, няма как да влезем в Шенген, защото няма как да се изгради доверие към държава, в която две години не се знае какво се случва. Изглеждаме много несериозно в очите на другите държави, както и на българските граждани“, каза Захариева.

Тя коментира, че няма обяснение за поведението на БСП и защо в рамките на няколко часа миналия понеделник промениха позицията си относно подкрепата си към Мария Габриел.

Тя изтъкна, че 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство и това е проличало при гласуването на промените в НПК в петък. За да има правителство на конституционната реформа, обаче, първи трябва мнозинство за правителство.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html