събота, 27 април 2024 г.

ПП-ДБ настояват за безопасно строителство на АМ „Струма“ през Кресна

Снимка: БГНЕС

Строителството на АМ „Струма“ и конкретния проблем – „Струма“ през Кресна. Преди два дни беше направена първа копка на първокласния път, а не магистрала. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Владислав Панев в парламента.

Когато преди години се събирахме да обсъждаме какви са алтернативите за строителство през Кресненското дефиле, плановете бяха да се извърши екологична оценка, за да се реши откъде е най-изгодно да мине трасето. Тогава една година ни се струваше много дълъг период, но сега виждаме, че нищо не е свършено. Започва се добре забавеното старо. Дали заради икономически интереси, дали заради нещо друго. Нашата цел е магистралата да бъде готова максимално бързо, но това да отговаря на икономическите и екологическите стандарти и правилата на ЕС, добави Панев.

За нас е от изключителна важност този проект да намери нормален завършек. Неговата основна цел е да реши един логистичен проблем – как хората и бизнесите да могат да стигат по бърз и безопасен начин от София до Южна България и границата с Гърция, коментира Андрей Гюров.

Решаването на този проблем трябва да стане със спазването на всички изисквания на българското и европейското законодателство.  Като в същото време запазва сигурността на хората, които използват пътя, запазва поминъка на хората около Кресненското дефиле и запазва биоразнообразието в този уникален регион. Това може да стане по начина, по който бяхме дефинирали в правителството „Петков“. Вариантът, който се предпоставя от започналите строителни работи в момента и подписаните договори не решава проблема с лесния достъп до югозападна България. Това не е магистрала, даже не е и високоскоростен път. Той ще бъде опасен, ще бъде скъп и няма да реши основните проблеми на българските граждани и бизнеса. Настояваме да се намери решение, което да запази поминъка на хората, ще запази екоразнообразието и ще даде бърз и добър достъп. Той ще подсигури и европейски средства. В момента за това трасе няма никакво осигурено финансиране, нито от българския, нито от европейския бюджет. Това вероятно ще натовари и допълнително бюджета на страната за следващите години, посочи още Гюров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html