петък, 26 април 2024 г.

Румен Радев: Северна Македония има доктрина, основана на антибългарска идеология

Снимка: БГНЕС

Румен Радев откри днес 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни. Тази година форумът е посветен на регионалната военна свързаност и мобилност.

Попитан за коментар относно изявлението на премиера на Северна Македония, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

„Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство – недопускане на дискриминация“, коментира Радев.

По думите му в РСМ има доктрина, основана на антибългарска идеология. Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

„Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз“

Сред темите на конференцията са въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави. В събитието участват ресорният министър Димитър Стоянов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Във фокуса на дискусиите е партньорството на Балканите за търсене на иновативни пътища за коопериране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html