вторник, 7 май 2024 г.

Отбелязваме паметта на св. Теодот Анкирски и седемте свети деви

Свети мъченик Теодот Анкирски и седемте свети деви – мъченички Текуса, Александра, Клавдета, Фаина, Ефрасия, Матрона и Юлия изповядвали християнски убеждения. Свети мъченик Теодот пострадал по време на Първото гонение над християните, организирано от император Диоклетиан (284 – 305 г.). Той бил собственик на страноприемница и по най-различни начини помагал на своите съмишленици – укривал ги от преследвачите, хранел гладните, подпомагал беззащитните и откупвал задържаните в тъмница, прибирал телата на умъртвените и ги погребвал скришом, макар да осъзнавал на какъв голям риск се излага. по това време били заловени седем девици – християнки, които били доживели до преклонна възраст в целомъдрие и безбрачие.

Заради изпоядване на християнски идеи те били подложени на зверски мъчения и впоследствие били удавени. Свети Теодот, заедно със своя родственик Полихроний, прибрал телата им и ги погребал. Управителят разбрал за това и се разгневил. Телата на мъченичките били извадени от земята и изгорени, след което била издадена заповед да бъдат намерени и задържани хората, които ги погребали. Сред заподозрените и задържани християни бил и Полихроний. От страх, че ще бъде измъчван и умъртвен, той издал свети Теодот.

Въпреки че имал възможност да се скрие, Теодот се предал доброволно. Управителят се опитвал да го убеди да се откаже от християнските си убеждения, но напразно – той възразил отривисто с гневна реч, с която провокирал негодуванието на жреците и народа. За дързостта си бил наказан със зверски мъчения. След 15-дневен затвор бил умъртвен през 303 г.

Паметта на светеца се почита на 18 май.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html