неделя, 28 април 2024 г.

Политолог: Доверие между ГЕРБ и ПП-ДБ трудно можем да очакваме

Снимка: БГНЕС

„Доверие между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ трудно можем да очакваме. Това обаче не означава, че те няма да се съберат в едно общо управление. От самото начало на тази сага подозирам, че решението за общо управление е взето. В момента ни се пакетира по начин, по който да бъде преглътнато от гласуващите за „Продължаваме промяната”, коментира политологът Стойчо Стойчев в ефира на Нова телевизия.

„Създателите на това, което се случва, са на първия ред в Народното събрание. Дава знак „ще правим всичко, което трябва, само и само да бъдете добър сапун за съвестта на ГЕРБ и ДПС. Създателите са на първия ред в парламента – единият е Д.П., а другият – Б.Б. Акционерите в дружеството „главен прокурор” стоят на първия ред в Народното събрание. Не ми се иска ГЕРБ-СДС да са се разбрали с „Продължаваме промяната – Демократична България“, но изглежда така”, заяви Арман Бабикян.

„Ние очевидно не си говорим за чиста политика. Тъкмо започнем да обсъждаме ще има ли правителство и започва „да се търкаля” една глава, което измества разговора и прави нещата непредвидими. Виждаме повърхностен разговор, който изглежда политически, и следващия момент започват да се навързват събития, разклащащи основите”, заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Калина Влайкова.

„Не виждам грандиозен проблем в заявката на Габриел за отзоваване на главния прокурор. Това е политически разговор от много години. Проблемът произтече след това. Когато се задействаха прокурорите във ВСС – поразително съвпадение. Това са хора, до онзи ден пели песни в прослава на Гешев. Завъртането на 180 градуса не изглежда хигиенично”, добави тя.

Според Димитър Ганев от „Тренд“ все още не се намираме във финала на сюжета за главния прокурор. Вероятно развръзката ще дойде тази седмица. „Не изглежда красиво институция, която събираше обществено напрежение в продължение на две години, изведнъж някаква свръх динамика, промяна на позиции, разкол в прокуратурата, Това ни оставя с горчив привкус – че не всичко е в публичното пространство”, уточни той.

Политологът обаче не е сигурен дали прокуратурата е факторът, който ще „слепи” някаква коалиция. „Може да има въздействие, но няма да е основно. Това, което може да „слепи” коалицията са отделните политически интереси. Според мен всички опции са на масата. Но най-вероятният сценарий е за някакво правителство с партиите, които днес се срещат с ГЕРБ-СДС”, каза Ганев.

Райчева е на мнение, че най-вероятно ще има правителство. „Това, което ще го скрепи, не е Гешев, а са договорките за министерски постове, за общинска власт. Нинова всячески се опитва да оправдае това, което за нея е вид самоубийство – но явно е преценила, че нови предсрочни избори ще потопят партията ѝ”, коментира журналистът Ружа Райчева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html