вторник, 23 април 2024 г.

Проф. Николай Денков: Няма да има коалиционно управление с ГЕРБ-СДС

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Денков, представител на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в ефира на бТВ отново потвърди, че няма да има коалиционно управление с ГЕРБ-СДС.

Ще подкрепяме политиките и законите, които заедно сложихме в законодателната програма, дейностите, заложени в управленската програмата, независимо кой е на власт, защото те съответстват на целите, които са националните приоритети на България, целите, които искаме да постигнем и нашите ценности, каза още той. По думите му предложената за премиер Мария Габриел е сравнително добро решение на ГЕРБ-СДС да се търси някакво развитие в положителна посока, но за политическо лице начело на експертен кабинет, ГЕРБ трябва да обяснят какво имат предвид за това кой ще избере експертите, каза още Денков. По думите му има значение дали експертите ще бъдат избрани от Мария Габриел, от Бойко Борисов или от Делян Добрев. В отговор на въпрос дали биха подкрепили кабинет, ръководен от Мария Габриел, включващ представители на останалите партии, акад. Денков отговори положително, но, само ако този кабинет изпълнява законите и политиките, които са изработили заедно с ГЕРБ.

Най-лошият сценарий за България е отново да пуснем една мъгла отпред, отзад да се сменят няколко лица, например като лицето на Гешев и да се окажем отново в ситуацията, в която в следващите 10-15 години ще ни управлява завладяната държава, каза още той. Това е ситуация, с която не можем да се съгласим и в която не искаме да влезем. Ако можем, ще направим управление, което ще смени тази система, ако не можем, ще стоим в опозиция, за да се борим срещу нея, добави акад. Денков.

В отговор на въпрос дали „главата на Гешев“ е част от сделката за правителство, Денков посочи, че винаги са казвали, че Гешев отдавна е трябвало да си тръгне. Имаме системни проблеми в съдебната система, допълни той.

Днес до 15:00 ч. няма какво повече да кажем. Срокът за връщане на изпълнения мандат е седем дни, което е следващият понеделник, а не днес, така че тази седмица трябва да бъде използвана максимално, допълни той.

Днес в 15:00 ч. президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html