вторник, 30 април 2024 г.

Мария Габриел към БСП: Ще подкрепите ли експертно правителство?

Снимка: БГНЕС

Мария Габриел се среща с ръководството на парламентарната група на „БСП за България“.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е категорично „за“ необходимостта от работещо правителство като изтъкна, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

Корнелия Нинова обяви, че утре ще бъде свикан Национален съвет на социалистическата партия, който да организира вътрешно допитване за това дали БСП да подкрепи кабинета „Габриел“.

„Решението за това дали да подкрепим или да участваме в национално правителство, ще бъде взето от нашите членове“, посочи тя.

Именно при бюджета обаче, е едно от различията във визиите на ГЕРБ и БСП, посочи Нинова.

„Ние не споделяме виждането дефицита да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това е много рязко орязване на разходи, а и при тези нива на инфлация и дефицит е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, особено за сметка на най-бедната държава в ЕС. Да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% – можем ли да балансираме бюджета в полза на хората?“, попита Нинова.

Мария Габриел отговори, че има възможност 2024 дефицита да се свие и под 4%.

В срещате участват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и председателят на СДС Румен Христов.

Днес в 15.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Вчера стана ясно, че Габриел ще предложи експертно правителство с хоризонт 1 година. Все още не е ясно кои политически сили ще подкрепят експертен кабинет. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще отговорят утре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html