вторник, 16 април 2024 г.

Иван Гешев скъса оставката си

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев дава изявление в Съдебната палата.

„Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Това е моята оставка“, заяви Иван Гешев и демонстративно я скъса и я хвърли на земята.

По думите му вчера е бил поканен до 10 ч. днес да подаде оставка, било е споменато семейството му иначе щяло да бъде натиснато „ентър“ и да бъдат публикувани клипове. Гешев каза, че не се страхува.

„Не знам дали съм смел, но винаги правя неща, които смятам за правилни. Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия“, добави главният прокурор.

Той коментира, че поради тези причини прокуратурата е била атакувана безогледно. Страната ни живее в олигархичен модел, заяви Гешев.

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха на 12 май искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор заради тежко нарушение на служебните му задължения.

Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев

Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Иван Гешев.

Антени.инфо припомня, че на 1 май, взрив избухна до автомобила на главния прокурор, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html