сряда, 8 май 2024 г.

Мария Габриел днес се среща с ПП-ДБ за подкрепа на кабинет на ГЕРБ

Вчера Мария Габриел се срещна със съюзниците на ГЕРБ от хартиената коалиция – ДПС и БСП.
Снимка: БГНЕС

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне днес с „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това е втори опит, след като представители на втората политическа сила не се явиха на разговори вчера заради отсъствието на двама от лидерите – Кирил Петков и Асен Василев, съобщава БНР.

От ГЕРБ бяха недоволни, че вчера срещата не се е състояла. Според Николай Денков от ПП-ДБ не е имало начин да има съдържателна среща, без присъствието на лидерите на коалицията, включително Кирил Петков и Асен Василев. „Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина, а това, че те (ГЕРБ – б. р. )държат да направят тази сцена, в която са на едната страна на масата, а другата стои празна, очевидно показва, че за тях не е важна съдържателна среща, а е важно да направят някаква медийна изява“, обясни Денков

Вчера ГЕРБ-СДС не се съобрази с искането на ПП-ДБ за отлагане на разговорите, за да могат всички лидери да се включат, но по-късно от писмо на Десислава Атанасова стана ясно, че за такава среща ПП-ДБ все пак са поканени и тя е насрочена за 17 ч. днес в Народното събрание.

По време на срещата номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се очаква да представи своите приоритети, сред които и заявката за искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с мотив уронване престижа на съдебната власт.

Вчера Мария Габриел проведе консултации с представители на ДПС, БСП и ИТН в търсене на подкрепа за правителство с първия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС в понеделник, 15 май.

Към партия „Възраждане“ засега не е отправяна покана за разговори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html