20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

Президентът Румен Радев ще посети Република Южна Африка

Снимка: БГНЕС

Румен Радев ще бъде на посещение в Република Южна Африка на 12 и 13 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В делегацията, водена от президента, са служебният вицепремиер по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи и на иновациите и растежа – Велислава Петрова и Стефан Савов. В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

В петък, 12 май, Румен Радев ще се срещне със своя южноафрикански колега Сирил Рамапоза в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще имат разговор „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

На 13 май в Мидранд, по покана на Сдружението на българите в РЮА, президентът Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА „Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.

По време на посещението си държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html