19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Слави Василев: Това е абсолютна пунта мара, Борисов се опитва да излезе сух от водата

Снимка: БГНЕС

„Това е абсолютна пунта мара. Борисов като опитен парламентьор, парламентарист, който плува умело години наред в тресавището на парламентаризма, знае как и се опитва да излезе сух от водата“. Това коментира в ефира на БНР политологът Слави Василев за номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕРБ.

„Той като първа политическа формация трябва от една страна да симулира, защото той сам не вярва, че може да излезе от тази ситуация, в която трябва да покаже на гражданите, че той е готов да се заеме сериозно с управлението на държавата – ето дори предлага един чудесен кандидат за министър-председател, който е в състояние да събере абсолютен консенсус и в Брюксел, и в брюкселския манталитет, който властва в нашия парламент и това следва да го остави в благоприятна позиция. Но не смятам, че това ще произведе нещо реално“, обясни той в интервю за предаването „12+3“. „Когато ги устройва, позицията им е принципна, а когато не ги устройва – консенсусът е важен“. По думите му отново вървим към нови избори. „Ако човек внимателно се опита да се ориентира в това тресавище на парламента, ще види, че там изход за съставяне на правителство ми се струва много малко вероятно“, поясни политологът.

Какъвто и ход да изберат партиите в НС, ходът им ще бъде грешен, категоричен е Слави Василев. Според него далеч по-честно би било партиите да кажат „Имаме различия, но трябва да ги преодолеем и ще направим всички заедно едно правителство“. По думите му обаче това би обезличило голяма част от политическите формации.

Дори да стигнем до някакво мнозинство, то винаги това правителство ще бъде изключително краткосрочно и ще бъде заложник на партийния егоизъм, изказа мнение политологът. Той смята, че в добра позиция ще бъде президентът Румен Радев. Според него президентът не иска да се впусне в политическия живот на страната по-пряко:

„Кабинетът „Донев“ върши изключителна работа. Това ще се вижда все повече. Ако стигнем до вариант да се състави редовно правителство, уверявам ви контрапунктът на този кабинет „Донев“ с бъдещото редовно правителство ще бъде толкова стряскащ, че според мен парламентарната форма на управление ще продължи да затъва, докато не вземат политическите партии и лидери да заговорят за необходимостта от сериозни реформи. Не виждам начин да се състави сериозна власт, която да бди над интересите на народа, с това парламентарно управление“, прогнозира Василев.

Според него неуспехът на Слави Трифонов не е неуспех на идеята за президентска република, а е неуспех на ИТН. Самият Василев е за президентска република. Той смята, че организацията за референдума е била слаба и не се е говорило достатъчно по темата. „Предстои ни време, в което ще продължаваме да се чудим по какъв начин да излезем от тресавището на тази политическа система. Когато управлението е отговорност на един човек и когато неговата власт е балансирана и контролирана от един парламент – това е една форма на управление, която е далеч по-успешна от разписаната в Конституцията“.

Според политолога президентът ще направи всичко възможно да даде максимален срок на партиите да приемат някои от законите, които са важни за приоритетите, които самият президент е фиксирал:

„Ако това НС не успее да състави правителство, но приеме законите за Шенген – уверявам ви, че България ще влезе в Шенген по време на управлението на служебен кабинет, воден от Румен Радев. Той това иска да направи“, смята Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html