четвъртък, 30 май 2024 г.

КНСБ: 13-а заплата при необлагаем минимум и 15% подоходен данък

Снимка: ANTENI.INFO

Всеки работещ ще получи по една 13-а заплата, ако се въведе необлагаем минимум и 15% данък върху доходите на физическите лица вместо сегашните 10%. Това каза в ефира на БНР главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов.

„Но когато намалим данъчната основа с размера на минималната заплата, то облагаемата сума става значително по-малко, отколкото е в момента, което според нашите изчисления ще остави допълнителни средства у всеки работещ, който получава доход до 2800 лева, а тези над 2800 лева, които получават, ще трябва да платят малко допълнителни левчета в държавата под формата на данък, но те ще бъдат пренебрежимо малки от сорта между 10, 14, 15 лева и са за сметка на това всички останали – над 83% от работещите, ще получат повече пари. Което на годишна база означава една тринадесета заплата за всеки от работещите да получава“, пресметна синдикалистът.

Експертните разчети на КНСБ показват, че при ставка на данъка от 15% и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата у работещите ще остават милиард и половина лева допълнителни средства на годишна база.

Положителният резултат ще се усети за хората с доход до 2800 лева или над 83 процента от работещите, смятат от КНСБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html