19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Данните за по-високи запаси в САЩ свалиха цените на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола паднаха в днешната азиатска търговия и сложиха край на тридневното покачване, след като неочакван ръст на американските запаси подхрани опасенията за спад на глобалното търсене на черно злато, предаде Ройтерс. В същото време инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат обявени днес и утре, за да преценят накъде върви световната икономика.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море загубиха 52 цента или 0,7 на сто до 76,92 долара за барел. Американският лек суров петрол спадна с 49 цента или 0,7 на сто до 73,22 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили през миналата седмица с 3,6 милиона барела, а тези от бензин с 399 000 барела, сочат оповестени вчера данни на Американския петролен институт. Данните опровергават прогнозите на анализатори за очакван спад на запасите от около 1 милион барела. Днес ще бъдат обявени данни на правителството за запасите от петрол и петролни продукти.

Неочакваният ръст, съчетан с по-слабия ръст на износа на Китай, подхранва опасенията за спад на глобалното търсене на петрол, породен от евентуална рецесия. Повече яснота по въпроса се очаква да дадат данните за инфлацията на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат обявени по-късно днес.

Пазарите очакват и месечния доклад на ОПЕК, който ще бъде представен утре и който ще подскаже дали организацията възнамерява да свие допълнително добива, за да подкрепи цените. През април страните от ОПЕК+ договориха намаляване на добивите с 1,16 милиона барела дневно до края на годината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html