20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

Борисов днес обявява името на номинирания от ГЕРБ за премиер с първия мандат

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви името на номинирания за министър-председател на кабинет с първия мандат. Служебният премиер Гълъб Донев пък ще отговаря на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол, съобщи БНР.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че формацията му ще извърви докрай процедурата по първия проучвателен мандат и отново се обърна към ПП-ДБ за подкрепа за програмно правителство с кратък управленски мандат.

Борисов загатна, че кандидатът за министър-председател ще е гордост за България и Европа и ще има решаваща роля за състава на бъдещия кабинет. В медиите се спомена името на еврокомисаря Мария Габриел. Ако не получат подкрепа от втората политическа сила „разчитаме на останалите партии, да подадат по същия начин и да споделят тази отговорност, да преведем България през това блато, в което сме заседнали“, каза Борисов.

„Много умувахме какво ще понесе като пасив партията, много с колегите, но който го е страх от мечките, не ходи в гората“, смята той.

Днес в пленарна зала 12 министри ще отговарят на въпроси на депутати. Парламентарният контрол беше отложен в петък заради избора на постоянни комисии и изслушванията на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов.

Заради командировка в чужбина Христов ще отсъства днес, но Пеканов, премиерът Гълъб Донев, вицепремиерите му и министри от служебния кабинет ще отговарят на общо 36 въпроса.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html