17.9 C
София
петък, 9 юни 2023 г.

Патриарх Неофит поздрави крал Чарлз III

Снимка: БГ-Патриаршия

Негово Светейшество българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Негово Величество крал Чарлз III – крал и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщиха от Българската патриаршия.

„В деня на коронацията Ви за крал и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Всесърдечно Ви поздравяваме и благопожелаваме крепко здраве, сили и ползотворни успехи в следване пътя на приемствеността за служение на Бога и народа, както и в спазване на традициите, които Вашата приснопаметна майка кралица Елизабет II – положи и изгради“, пише българският патриарх до крал Чарлз III.

„Нека новото Ви служение като крал бъде изпълнено с думите на славния цар и пророк Давид „царят се уповава на Господа и по благостта на Всевишния няма да се поклати“ (Пс. 20:8), защото „милост и истина опазват царя, и с милост поддържа той престола си“ (Прит. Сол. 20:28). Изразяваме надежда, че във Ваше лице, както при именитите Ви предшественици, ще продължат да растат и укрепват връзките на взаимно уважение и разбирателство между Българската православна църква, нашата Родина България и Обединеното кралство Велокобритания. За много и благословени години! С уважение“,  пише в поздравителния си адрес до крал Чарлз III Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Британският крал Чарлз III официално бе коронясан на пищна церемония в Уестминстърското абатство днес. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на монарха, който седеше на трон от XIV век, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Англиканската църква произнесе думите „Бог да пази краля“, които бяха повторени от 2200-те гости, присъстващи на церемонията.
Новият британски монарх наследи трона на своята майка кралица Елизабет II, която почина на 8 септември миналата година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html